Fii Sanatos


Cireșele – simbolul copilăriei, cu beneficii uimitoare

02/06/18 (211 vizualizari)

Cireșele sunt fructele delicioase ale verii nu doar datorită gustului său miraculos, ci și datorită efectelor terapeutice pe care le posedă.

Ele reprezintă produsul de elecție pentru cei care mențin o cură de slăbire, întrucât sunt sărace în calorii (un bol de cireșe conține doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar au un conținut mare de fitonutrienți.

Culoarea roșie se datorează antocianilor, care conferă cireșelor și proprietăți antioxidante. Aceste fructe reprezintă și o importantă sursă de vitamina A, fiind bogate în betacaroten. Ele mai conțin și vitaminele grupului B, vitamina C, acid folic, niacină și riboflavină, precum și cantități semnificative de fier, magneziu și potasiu.

Iată ce confirmă, referitor la cireșe, diverse cercetări medicale:

 • Ajută la îmbunatățirea somnului

Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului. Această substanță este esențială în funcționarea sistemul imun, încetinește procesul de îmbătrânire.

Voluntarii unui studiu efectuat în Glasgow care au băut doar 30 grame de suc concentrat de cireșe dimineața și seara, au dormit mult mai profund. Autorul acestui studiu, Glyn Howatson, a declarat că melatonina din cireșe se absoarbe mai bine decât cea din alte suplimente care conțin acest hormon.

 • Reglează tensiunea arterială și protejează cordul

Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod fiziologic. Potasiul menține echilibrul fluidelor din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. De aceea, studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în potasiu, nu suferă de hipertensiune. O cană plină de aceste “rubine” conține aproximativ aceeași cantitate de potasiu ca și o banană mică. De asemenea, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.

 • Atenuează durerile musculare

Sucul de cireșe poate diminua durerile musculare provocate de antrenamentul fizic, conform unui studiu publicat în 2010 în Journal of the International Society of Sports Nutrition. Atleții care au consumat în jur de 500 grame de suc de cireșe pe zi timp de 7 zile înaintea unei curse pe distață lungă și aceeași cantitate în ziua competiției, au raportat mai puține dureri după cursă decât atleții care au băut placebo. Cercetătorii sunt de părere că antioxidanții din cireșe sunt cei care protejează împotriva atacului radicalilor liberi produși în timpul exercițiului fizic, care ar putea duce la inflamații dureroase.

 • Posedă proprietăți anti-inflamatorii

Cireșele sunt considerate un analgezic natural. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cireșe, sau a unui pahar de suc proaspăt de cireșe poate avea același efect de calmare a durerii ca și analgezicele.

La Universitatea din Michigan au fost identificați 2 pigmenți din cireșe, care inhibă acțiunea COX-2, enzimă componentă a procesului inflamator, ce duce la apariția senzației de durere. Beta-sitosterolul și antocianii pot reduce inflamația și durerile.

 • Contribuie la prevenirea cancerului

Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună acționând sinergic în lupta împotriva cancerului. În plus, studiile preliminare sugerează că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, dar împiedică și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau cireșele amare. De asemenea, cireșele conțin o cantitate de betacaroten de 19 ori mai mare decât afinele sau căpșunile.

Cireșele sunt o bună sursă de fibre, ce le conferă proprietăți laxative, importante pentru menținerea sănătății sistemului digestiv și prevenirea cancerului de colon.

 • Cireșele subțiază talia

Când cercetătorii de la Universitatea din Michigan au supus șobolanii la o dietă bogată în grăsimi, au suplimentat alimentația fie cu pulbere de cireșe (aproximativ 1% din cantitatea de alimente), fie cu același număr de calorii provenind din carbohidrați. Cobaii care au primit pulbere de cireșe au crescut mai puțin în greutate și au avut un surplus mai mic de grăsime. Se pare că antocianii din cireșe activează o moleculă care intensifică arderea grăsimilor și reduce stocarea acestora. Cireșele conțin și antioxidanți, o cantitate mare de apă (80%), nu conțin lipide, au un indice glicemic mic – 25 (conform tabelului Michel Montignac), un conținut mare de potasiu și vitamina C și nu conțin sodiu.

 • Servesc ca “hrană pentru creier”

Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ, ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența sau boala Alzheimer.

 • Binevente în patologia renală

Cireșele sunt un diuretic activ, eficient în unele patologii reno-urinare ca: litiaza renală, pielonefrita, pielita, uretrita, cistita ș.a.

 • Ameliorează evoluția gutei

Cireșele sunt un foarte bun diuretic. Guta reprezintă o formă de artrită cauzată de o concetrație foarte mare de acid uric în sânge, ce provoacă edem, inflamare și durere. Din ce în ce mai multe studii arată că cireșele pot ameliora această afecțiune. Un studiu USDA a arătat că consumul a două cești de fructe proaspete pe zi a dus la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și, de asemenea, s-a redus și concentrația de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației. Un alt studiu a arătat că un pahar de suc de fructe consumat în fiecare zi reduce concentrația de acid uric.

 • În luptă cu anemia

Bogate în fier, cireşele pot fi un remediu natural eficient în cazul anemiei. Fructele au o cantitate importantă de fier, care favorizează procesele de oxigenare a creierului, îmbunătăţind activitatea cerebrală şi procesele de memorare, de atenţie şi de învăţare.

 • Remediu anti-acnee, anti-îmbătrânire, menține fermitatea și elasticitatea pielii, precum și sănătatea părului și unghiilor

Datorită proprietăților antiinflamatorii și detoxifiante, cireșele sunt de ajutor și împotriva acneei. Antioxidanții, vitaminele și mineralele din aceste fructe, ajută organismul să lupte cu radicalii liberi, care duc la apariția ridurilor și să mențină elasticitatea pielii. Cireșele conțin o cantitate mare de silicon, ce contribuie la menținerea sănătății părului și unghiilor.

Uleiul extras din sâmburii de cireșe contribuie la dispariția petelor și negilor.

 • Previn apariția infecțiilor

Datorită vitaminei C, aceste fructe ajută la întărirea sistemului imun. Aşadar, dacă vrei să capeți imunitate, consumă cireşe din belşug. Totodată, aceste fructe sporesc capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile. Fiți cu noi pe facebook:

NB! Termenul de păstrare este mic – 24-48 de ore. Este contraindicat consumul excesiv al fructului proaspăt în caz de dispepsie. Pulpa fructului are nenumărate beneficii pentru organism, dar trebuie să evitați să înghițiți sâmburii sau să mâncați frunzele, deoare acestea conțin acid prusic, care este toxic. Dar nu intrați în panică dacă inghițiți doi sâmburi, aceștia nu sunt toxici decât în cantități mari.