Fii Sanatos

Lupta cu tuberculoza continuă!

Anual la 24 martie la nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, conform calendarului evenimentelor a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Scopul fiind solicitarea atenţiei publice asupra faptului că tuberculoza, rămâne o problemă de sănătate pentru întreaga lume, producând anual  moartea multor milioane de oameni. Prin astfel de acţiune se va atrage atenţia guvernelor, furnizorilor de servicii medicale, organizaţiilor ce activează în domeniul sănătăţii, medicilor şi pacienţilor privind evoluţia problemelor de sănătate şi celor socio-economice legate de problema tuberculozei.

Scopul Campaniei de informare este de a familiariza populaţia despre îmbolnăvirile prin tuberculoză, depistarea  precoce,  promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru prevenirea tuberculozei, ceea ce ar duce la lichidarea globală a acestei maladii. Campania anului 2014 este o continuare a activităţilor începute în 2010, care este inspirată de noi sarcini şi scopuri ambiţioase ale Planului Global „Stopaţi tuberculoza: reorientarea spre lichidarea tuberculozei” pentru anii 2011-2015.

Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care afectează plămânii (tuberculoza pulmonară), dar şi alte organe, cum ar fi (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului urogenital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.), fiind provocată de micobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis), numită şi bacilul Koch, descoperit de medicul bacteriolog Robert Koch la 24 martie 1882. Prin descoperirea sa, Robert Koch a contribuit semnificativ în lupta cu tuberculoza şi profilaxia ei.

Tuberculoza este cea mai răspândită şi mai persistentă boală infecţioasă la om. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii circa 8 milioane de cazuri noi înregistrate anual şi la aproximativ 3 milioane - decese prin tuberculoză.
Tuberculoza este considerată o problemă gravă a secolului XXI, întâlnită frecvent, atât în rândul maturilor, cât şi în rândul copiilor. Atunci când nu este depistată şi tratată la timp poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi chiar deces.
Printre factorii de risc principali care duc la apariţia tuberculozei se enumeră:

 • slăbirea sistemului imunitar,
 • vârsta,
 • malnutriţia,
 • frecventarea comunităţilor unde se află un număr mare de pacienţi cu tuberculoză activă (încăperile nevintelate).

Cele mai evidente simptome ale tuberculozei sunt :

 • tusea cu spută care durează mai mult de 3 săptămâni;
 • sputa cu sânge eliminată prin tuse;
 • febră timp de o săptămână însoţită de frisoane;
 • dureri în piept la respiraţie sau în timpul tusei;
 • pierderea poftei de mâncare cu scăderea bruscă în greutate;
 • oboseală;
 • dispnee la efort fizic;
 • transpiraţii nocturne.

În scopul prevenirii şi combaterii riscului de apariţie a tuberculozei, în primul  rând este foarte important vaccinarea TBC (BCG) imediat după naştere, depistarea la timp a bolii si tratamentul adecvat, cu adresarea timpurie la medicul ftiziatru, dacă au apărut simptomele caracteristice acestei boli, creşterea imunităţii organismului prin respectarea regimului alimentar, promovarea unei alimentaţii echilibrate, renunţarea la anumite deprinderi vicioase, călirea organismului, respectarea igienei personale, folosirea măştilor de protecţie în locurile aglomerate, respectarea regimului de muncă şi odihnă suficientă. Creşterea gradului de educaţie sanitară a populaţiei şi pacienţilor, despre profilaxia şi tratamentul tuberculozei, ceea ce ar contribui la conştientizarea întregii populaţii a factorilor de risc ce duc la apariţia şi agravarea situaţie prin îmbolnăvirile cu tuberculoză. Fiți cu noi pe facebook:

Mihailov Diana - medic igienist