Fii Sanatos

Acneea

Generalitati

Care sunt principalele probleme ce pot apărea în cazul unui ten cu tendinţă acneică?

Acneea e o problemă care apare mai ales în perioada adolescenței. Există oare tratamente cu efect miraculos sau ar fi cazul să fie implicat şi un medic dermatolog pentru a scăpa de această problemă?

Ce este acneea?

Acneea este o problemă cutanată tradusă prin hiperfuncția glandelor sebacee. Acestea sunt predispuse, sub influența stresului, alimentației neadecvate, secrețiilor de hormoni sau a predispoziției genetice, să secrete cantități mari de sebum. Concomitent, se constată creșterea în volum a glandelor sebacee asociată cu îngustarea și cu rigidizarea orificiului de eliminarea a sebumului. Consecința acestui paradox este apariția acneei și a complicațiilor sale cicatriceale.

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice. Apare la pubertate în majoritatea cazurilor şi în unele situaţii poate să persiste chiar şi la maturitate.

Care sunt formele acneei?

Există forme ușoare, medii și forme grave de acnee. Pentru formele ușoare, obișnuite de acnee este posibilă terapia cu produse dermato-cosmetice eficiente, care să controleze în timp acneea prin reducerea cantității de sebum, și, mai ales, prin normalizarea calității sebumului produs. Formele medii și grave de acnee, consecințele lor cicatriceale vor fi tratate conform indicațiilor medicului specialist dermatolog.  Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Care sunt principalele semnale ale tenului cu tendinţă acneică?

Imperfecţiunile - care sunt cauzate de secreţia exagerată a glandelor sebacee (hiperseboreea), proliferarea excesivă a celulelor pielii (hiperkeratinizarea) şi proliferarea bacteriană. Aceste imperfecţiuni sunt de două feluri: coşuri/inflamaţii dureroase (leziuni inflamatorii) şi puncte negre (leziuni retenţionale).

Excesul de sebum - acel aspect de piele care luceşte, în majoritatea cazurilor este cel care favorizează apariţia imperfecţiunilor.

Porii dilataţi - sunt acele orificii de deschidere de la suprafaţa pielii. Această problemă apare atunci când tenul secretă sebum în exces (în special tenul gras) şi determină dilatarea ductelor glandelor sebacee, creând aspectul de pori dilataţi. În lipsa unei îngrijiri adecvate a tenului, porii pot deveni din ce în ce mai accentuaţi.

Roşeaţă - când te confrunţi cu diverse imperfecţiuni ale tenului, acestea pot fi însoţite deseori şi de iritaţii ale pielii, cunoscute popular sub termenul de "roşeaţă". Este foarte important să nu ignori această problemă pentru că dacă nu o tratezi poate lăsa amprente permanente asupra tenului tău.

Relieful neuniform - din cauza excesului de sebum şi a dereglării procesului de regenerare a pielii pot să apară anumite granulaţii sub piele, care, dacă nu sunt tratate, pot să degenereze, în timp, în coşuri sau puncte negre.

Tratament

Ce tratamente se recomandă pentru tratarea acestor probleme?

Ce trebuie sa ştie pacientul despre acnee?

Vestea bună este că se tratează cu succes, vestea proastă este că vindecarea se obține lent, după 6-8 luni de tratament continuu.

Tratamentul neîntrerupt este esențial! Chiar după rezolvarea problemei, trebuie continuate cu consecvență măsurile terapeutice pentru evitarea recidivei. Tratamentul acneei poate fi topic (local) şi/ sau sistemic (medicametos). Pentru formele uşoare de acnee este suficient tratamentul topic, iar pentru formele medii şi severe acest tratament trebuie completat de obicei cu cel sistemic ( medicamentos).

Local se folosesc antiobiotice (pentru formele de acnee severă) şi produse dermatocosmetice, care au şi rolul de a hidrata pielea. Cele din urmă se pot achiziţiona din farmacie, dar nu necesită neapărat prescripţie medicală. Este bine că acestea să conţină ingrediente keratolitice precum acidul glicolic, acidul salicilic, alfahidroxiacizi (cel mai eficient este LHA). Este important de ştiut că tratarea acneei durează minim 3 luni. Pacientul trebuie încurajat, iar entuziasmul doctorului la ameliorarea evidentă, îi va spori încrederea în tratamentul urmat. În cazuri severe pacientul ajunge la cicatrici dizgrațioase, iar corectarea acestor cicatrici se poate face la specialistul dermatolog sau la medicul estetician.

Cum trebuie curăţat şi demachiat un ten cu tendinţă acneică?

Persoanele cu ten acneic trebuie să acorde o atenție sporită îngrijirii pielii și produselor pe care le folosesc. Multe din produsele cosmetice aflate în comerț, se adresează persoanelor cu ten normal, care nu se confruntă cu problema acneei. Nu se recomandă folosirea acestora în cazul tenului cu probleme, ce are nevoie de o îngrijire specială. La apariția primelor semne ale acneei se recomandă consultarea medicului de specialitate, pentru că de multe ori automedicația poate face mai mult rău decât bine, agravând problemele în cazul unui ten acneic. Igiena corectă a tenului trebuie să cuprindă mai multe etape şi să devină o rutină.

Una dintre cele mai importante etape este curăţarea tenului (chiar dacă nu a fost folosit machiaj în prealabil) prin folosirea unui produs non-comedogenic: soluţie micelară şi/sau gel de curăţare destinat tenului cu probleme (dimineaţa şi seara). De asemenea, se recomandă şi folosirea unui gel de gomaj (scrub sau peeling exfoliant) de 2 ori pe săptămână.

Evolutie

După terminarea tratamentului, ce sfaturi de îngrijire le daţi pacientelor dumneavoastră pentru a-şi menţine rezultatele?

Este foarte important ca după terminarea tratamentului să fie folosite în continuare produse pentru tenul cu tendinţă acneică, deoarece acest tip de ten va avea în continuare un exces de sebum, care favorizează reapariţia problemelor. De aceea este recomandat ca zilnic să fie urmat un program de îngrijire în 3 paşi:

  • Primul pas este curăţarea tenului cu un produs destinat tenului cu tendinţă acneică, care să cureţe în profunzime tenul, să reducă porii şi excesul de sebum.
  • Al doilea pas este aplicarea unei creme special create pentru a trata toate problemele tenului. Este foarte important ca această cremă să aibă şi un efect hidratant, deoarece indiferent cât este de gras tenul, nu trebuie să se renunţe la hidratare.
  • Al treilea pas este legat de machiaj. Este important să alegeţi un fond de ten special pentru tenul cu tendinţă acenică, care să fie non-comedogenic.


Produsele cosmetice reprezintă doar îngrijirea exterioară a pielii. Cât de important este să avem grijă și la ce mâncăm, ca să avem un ten frumos și sănătos? Care sunt alimentele care ne fac bine din acest punct de vedere și care sunt cele care dăunează grav?

Un ten frumos, lipsit de acnee, nu este doar rezultatul cremelor foarte scumpe, ci și al alimentelor consumate. Ținând cont de câteva lucruri, poți avea un ten ce radiază de frumusețe. Una dintre cauzele apariției acneei este chiar alimentația de zi cu zi. Unele alimentele au efecte benefice asupra organismului, altele, îl pot îmbolnăvi. Fiți cu noi pe facebook:

  • Băuturile carbogazoase, ciocolata, fast-food-ul, dulciurile, lactatele grase, prăjelile, chipsurile, biscuiții care îți păcălesc foamea pe termen scurt, nu fac altceva decât să sprijine activitatea glandelor sebacee.
  • Chiar și cafeaua este un factor ce influențează apariția acneei, iar persoanele care au reminescențe ale acestei afecțiuni și continuă să bea 2 sau 3 cafele pe zi, sub pretextul luptei cu oboseala, riscă agravarea acneei. Cafeaua influențează secreția de cortizol (hormonul stresului) unul dintre factorii generatori ai acneei.
  • Alimentele grase și prăjelile influențează secreția de sebuum de la nivelul pielii și astfel apar inesteticele și dureroasele coșuri. 
  • Numeroase cercetări au relevat faptul că persoanele care suferă de acnee au o alimentație săracă în fructe și legume. Fructele și legumele, datorită vitaminelor și antioxidanților pe care le conțin, ajută pielea să își păstreze elasticitatea și sănătatea.

Aceasta ar putea fi o explicație plauzibilă a faptului că nu numai adolescenții suferă de acnee, ci și persoanele mature, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

 

Jaclina Cazacu, medic dermatolog