Fii Sanatos

Ectima

Generalitati

Ectima este o piodermită ulcerativă a pielii cauzată de streptococi beta-hemolitici din grupul A. Deoarece ectima se extinde în derm, se referă la o formă mai profundă a afecțiunii – impetigo. Rar, ectima poate conduce la simptome sistemice sau bacteriemie. Leziunile sunt dureroase și pot prezenta limfadenopatie asociată. Pot apărea limfangita secundară și celulita.

Ectima este caracterizată de o veziculă sau pustulă inflamată, care se transformă într-o ulcerație dermică cu formare de crustă. Leziunile sunt de 0,5-3 cm în diametru și apar pe membrele inferioare la copii, diabetici și vârstnicii neglijați. Ectima se vindecă greu și lasă cicatrice.

Patogenie și cauze

Ectima debutează similar cu impetigo superficial. Streptococii beta-hemolitici din grupul A pot iniția leziunea sau pot infecta secundar rănile preexistente. Alterarea tisulară preexistentă (excoriații, mușcături de insecte, dermatită) și statusul imunocompromis (diabet, neutropenie) predispun la dezvoltarea ectimei. Extinderea streptococilor este augmentată de igiena deficitară și scărpinat. Fiți cu noi pe facebook:

Factorii importanți care contribuie la dezvoltarea piodermitei streptococice sau a ectimei:

 • temperatura ridicată și umiditatea
 • condiții promiscue de viață
 • igiena deficitară

Simptome

Ectima prezintă predilecție pentru copii și vârstnici. Apare de obicei pe membrele inferioare la copii, diabetici și bătrâni neglijați.

Se cunosc două stadii evolutive ale ectimei:

 • pustuloasă - debutează cu formarea unui nodul profund dermal, dur-elastic și dureros la palpare. Ulterior, în vârful acestui noduleț se dezvoltă o veziculă sau pustulă cu conținut hemoragic. Culoarea acestei formațiuni este roșie sau violacee. Diametrul poate atinge 2 cm. 
 • ulcerativă - etapă specifică și importantă în evoluția ectimei. După uscarea conținutului veziculei, apre crusta de culoare gri-galbenă, groasă și dură, față de crusta din impetigo. Când crusta aderentă este îndepărtată, se observă o ulcerație. Ulcerul dermic profund are margini ridicate și indurate.

Leziunile ectimei de obicei în număr de 1-5, pot rămâne fixe în dimensiune sau se pot lărgi progresiv la 0,5-3 cm. Ectima se vindecă lent și produce cicatrice. În cazuri severe boala poate progresa acoperind o mare parte a corpului. Uneori în locul crustelor poat apărea leziuni noi.

Limfadenopatia regională este frecventă chiar și în leziunile solitare. Ectima rar produce simptome specifice.

Complicațiile invazive ale infecțiilor streptococice dermice includ celulita, erizipel, gangrena, limfangita, limfadenita supurativă și bacteriemia. Complicațiile nesupurative includ glomerulonefrita, scarlatina.

Posibilele sechele ale piodermitei secundare netratate cu Staphylococcus aureus includ celulita, limfangita, bacteriemia, osteomielita, endocardita infecțioasă acută.  Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic

Studii de laborator: colorația Gram și cultura prelevatului din leziune arată coci gram-pozitivi, care reprezintă streptococi beta-hemolitici de grup A cu sau fără stafilococi aurii.

Examenul histologic arată necroză dermică și inflamație. Apare un infiltrat granulomatos perivascular superficial și profund alături de edem endotelial. O crustă dură acoperă suprafața ulcerului ectimei. Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic diferențial

 • ectima gangrenosum
 • mușcături de insecte
 • papuloza limfomatoidă
 • tubeculidele papulonecrotice
 • pioderma gangrenosum
 • sporotrichoza
 • difteria cutanată

Tratament

Tratamentul medical depinde de progresia leziunii. Igiena este foarte importantă. Menținerea ulcerului curat prin folosire de săpunuri bactericide și schimbarea așternuturilor și a hainelor. Înlăturarea crustei prin înmuiere și comprese moi și aplicarea de unguente antibiotice zilnic.

Se indică terapia topică cu unguent mucirocin pentru ectima localizată.

Leziunile mai extinse necesită antibiotice orale. Durata tratamentului variază, deoarece ectima poate necesita cîteva săptămîni de terapie pentru a se rezolva complet. Penicilina este utilizată pentru tratamentul ectimei. Leziunea poate necesita debridarea chirurgicală a crustei.

Antistafilococile orale se utilizează pentru infecțiile secundare cu streptococi. Dacă leziunile sunt extinse, se utilizează antibioterapie sistemică. Fiți cu noi pe facebook: