Fii Sanatos

Infecţia meningococică la copii

Generalitati

Infecţia meningococică este o maladie cauzată de meningococ ce se transmite pe cale aeriană prin picături şi caracterizează prin rinofaringita sau meningita purulentă cu sau fără erupţii hemoragice pe piele. Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Diagnosticul de infecţie meningococică se stabileşte în baza manifestărilor bolii:

 • febră
 • cefalee
 • vome
 • redoarea cefei
 • semne meningiene: Kernig, Brudzinski, Lesage pozitive
 • bombarea fontanelei anterioare
 • erupţii hemoragice cu necroze pe piele.

Se ia în considerare şi contactul cu un bolnav de infecţie meningococică, sau cu un purtător de meningococ.

Diagnostic

Analizele bolnavilor cu infecţie meningococică forme generalizate spitalizaţi trebuie să includă:

 • 1-2 analize de sînge
 • 1-2 analize de urină
 • 2 analize a lichidului cefalorahidian, dobîndit prin puncţia lombară (investigaţie obligatorie pentru confirmarea diagnosticului de meningită), culturi (însămînţări) ale sîngelui, lichidului cefalorahidian şi a secreţiilor faringiene la meningococ (investigaţie obligatorie) pentru confirmarea infecţiei meningococice
 • analize biochimice ale sîngelui (1-2) pentru aprecierea gravităţii bolii.

După obţinerea rezultatelor testelor şi analizelor de laborator medicul trebuie să discute rezultatul cu Dvs. şi să vă comunice modalităţile de tratament. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Tratamentul medicamentos

De la prima consultaţie, medicul vă evaluează severitatea bolii şi criteriile de spitalizare.

Diagnosticul de infecţie meningococică odată stabilit indică iniţierea imediată a tratamentului antibacterian (antibiotice). În caz de meningită cu sau fără meningococemie (erupţii hemoragice pe piele), forme grave, medicul de familie va invita „Ambulanţa”, iniţiind pe parcurs asistenţă medicala urgentă prespitalicească. În caz de rinofaringită meningococică medicul de familie va indica copilului izolare şi tratament antibacterian la domiciliu, va monitoriza starea bolnavului pe parcurs pentru a determinat evoluţia bolii şi efectul tratamentului. După finisarea tratamentului se va efectua analiza de control (cultura faringiană la meningococ).

Tratamentul nemedicamentos

Medicul de familie şi asistenta medicală trebuie să discute cu Dvs alimentaţia şi programul de exerciţii fizice necesare. După externare din spital medicul de familie trebuie să supravegheze starea sănătăţii Dvs., să consulte medicul neurolog (dacă aţi suportat meningită).

Continuarea sau întreruperea tratamentului

De regulă, tratamentul rinofaringitei meningococice durează 5 zile. Administrarea medicamentului poate fi întreruptă doar de medicul Dvs. După finisarea tratamentului peste 5 zile se va efectua o analiză a secreţiilor faringiene la meningococ.

Dacă pe parcursul tratamentului starea Dvs. se va agrava (febră, vome, cefalee, convulsii) medicul de familie, sau medicul „Ambulanţei” vă va acorda ajutorul medical necesar şi vă va spitaliza. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Infecţia meningococică la copii”, Chişinău, 2012