Fii Sanatos

Cistita la copii

Generalitati

Copiii sunt adesea predispuși infecțiilor, pentru că nu au încă dezvoltate toate mecanismele de apărare și de rezistență imunitară, astfel încât să reziste unor infecții la fel ca un adult. Unele dintre cele mai frecvente infecții care apar în copilărie, sunt reprezentate de cele ale tractului urinar, cu incidența mai mare a pielonefritelor și cistitelor.

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, asociată sau nu, cu inflamația uretrei (canalul prin care se elimină urina din vezica urinară). Atunci cînd este cauzată de o infecție bacteriană, cistita face parte din grupul infecțiilor tractului urinar (ITU).

Cistita poate deveni o problemă gravă de sănătate atunci cînd infecția se extinde la rinichi.

Microbii din mediul extern ajung mai ușor în vezica urinară, unde cauzează infecția acesteia. Fetițele după vîrsta de 1 an sunt mai predispuse la cistită decît băiețeii.

Care sunt factorii de risc și cauzele cistitelor la copii?

 • igiena necorespunzătoare:
  • germenii din zona anusului ajung cu ușurință la uretră, mai ales în cazul fetițelor (uretra este mai scurtă)
  • contactarea de la o persoană din familie (infectii urinare în familie)
 • urinări incomplete sau rare ale copiilor, care permit acumularea și staza urinii în vezică pentru un timp mai lung
 • litiaza renală
 • anomalii congenitale la nivelul aparatului urinar
 • o cauză pentru băieței mai poate fi reprezentată de circumcizie. 
 • rareori cauza acestor patologii renale este dată de infecții sistemice, din corp, care pot pătrunde pe cale sanguină la nivelul rinichilor
 • hipotermie.

Adepții operației de circumcizie afirmă că riscul ca un băiețel necircumcis să dezvolte o infecție urinară în primele 3 luni de viață este mult mai mare decît la cei circumciși. Un studiu american a arătat că 4,1% dintre băieții necircumciși au făcut în primul an de viață o infecție urinară, față de 0,5 % în cazul fetițelor și 0,2 % în situația băiețeilor circumciși. Pe de altă parte, există riscul ca în timpul aflării nou-născutului în spital, acesta să fie expus la agresiunea unor bacterii față de care nu este protejat. Cea mai întîlnită este E. Coli, care are afinitate pentru sistemul digestiv și aparatul renal, inclusiv zona din jurul uretrei. Susținătorii circumciziei consideră că E. Coli va găsi la băiețeii necircumciși, la nivelul prepuțiului, un mediu propice pentru a genera o infecție.

Existența refluxului vezico-ureteral poate favoriza propagarea infectiei de la nivelul vezicii urinare înapoi, spre rinichi. De aceea, una dintre complicațiile cistitei o reprezintă infecția la nivelul unuia sau ambilor rinichi, și anume pielonefrita.

Odată chiar cu apariția primelor simptome de jenă urinară, copilașul trebuie să fie văzut de medicul pediatru, care îi va recomanda un set de analize specifice.

Urocultura este deosebit de importantă, deoarece ea indică agentul infecțios, reprezentat în 70-90% dintre cazuri de o bacterie. Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Ce simptome pot apărea la copilaș?

Pentru copilul mic, nou-născut sau bebeluș, mai exact copiii care nu pot vorbi să spună ce simt, putem observa:

 • inapetență (pierderea poftei de mîncare)
 • febră
 • plîns la urinare
 • iritabilitate
 • urina urît mirositoare
 • încetinirea creșterii sau scăderea în greutate
 • diaree sau vărsături

Pentru copilul mare simptomele sunt: Fiți cu noi pe facebook:

 • arsuri, usturimi sau dureri în timpul urinării, chiar și inflamarea periuretrală fie peniană la băieței, fie vulvară la fetițe
 • urina modificată ca și culoare, chiar rozalie sau roșie cînd prezintă hematurie (globule roșii în urină)
 • dureri în abdomenul inferior
 • incontinența urinară, pierderea controlului asupra urinării
 • vărsături și diaree sau doar greață
 • urina urît mirositoare.

Diagnostic

În general medicul discută cu copilul, dar și cu părintele, iar în cazul copilului mic diagnosticul este mai dificil pentru că micuțul nu poate spune ce simte și uneori singurul simptom pe care îl are este febra. Se recoltează urina atît pentru sumarul de urină, cît și pentru urocultură, dar se pot face și alte investigații precum analize sanguine, ecografie etc. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Cistita tratata incorect sau insuficient poate evolua generând afectarea rinichiului, uneori cu pierderea funcției acestuia. În functie de rezultatul uroculturii și antibiogramei, medicul va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Tratamentul poate varia între 3 – 7 – 14 zile, în funcție de severitatea și tipul de bacteriei.

Antibioterapiei se mai adaugă sfătuirea ca micuțul să consume cît mai multe lichide pentru a “spala” cît mai mult rinichii și a elimina tot mai multe bacterii, recomandîndu-se urinările dese după aportul suficient de lichide, astfel încît urina să fie transparentă și cît mai puțin colorată. Se recomandă băile călduțe, dar fără spumă, sampon sau alte substanțe în apă.

În cazul unui copil mai mic de 3 ani, antibioticele intravenoase și spitalizarea de scurtă durată pot fi necesare. Fiți cu noi pe facebook:

Evolutie

Cum poate fi prevenită cistita?

Pentru a preveni apariția cistitei există cîteva reguli de viață ce pot fi respectate cu ușurință: consumul a cel puțin 2 litri de lichide pe zi, o toaletă intimă corectă, evitarea folosirii produselor de baie iritante.

Igiena intimă, care trebuie asigurată atât sugarilor, cât și copiilor mai mari. În cazul sugarilor scutecele trebuie schimbate des, iar copiii de vârstă mai mare, trebuie învățați să se șteargă corect. Zona genitală trebuie curățată din față în spate, pentru a nu infecta urina cu germeni din flora fecală. Fetițele de vîrstă școlară trebuie să evite folosirea spumelor de baie și săpunurilor cu foarte mult parfum, deoarece ele pot cauza iritații ale organelor genitale externe. Se preferă folosirea lengeriei intime din bumbac. Evitați purtarea de lenjerie prea strânsă și din poliester, care determină aducerea bacteriilor către uretră și favorizează inflamația zonei prin frecare, determină creșterea transpirației și favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Educarea micțională cu evacuare ritmică și completă a vezicii urinare ( urinarea la fiecare trei-patru ore).

Cistita tratată de la primele semne se vindecă usor și elimină riscul de apariție a complicațiilor renale, deosebit de periculoase, mai ales dacă apar la o vîrstă foarte fragedă. Fiți cu noi pe facebook: