Fii Sanatos


Excesul ponderal și sarcina, recomandările medicului endocrinolog

04/12/19 (3394 vizualizari)

Sănătatea viitorului copil depinde de sănătatea mamei. Adaosul ponderal exagerat în timpul sarcinii, dar și obezitatea mamei înainte de sarcină sunt factori de risc pentru dezvoltarea complicațiilor atât la mamă, cât și la făt.

  • Diabetul gestațional – diabetul care apare strict în cursul sarcinii, de obicei în a 24-28-a săptămână. Studiile spun că femeile obeze au un risc mai mare să facă diabet de sarcină decât cele cu greutate normală.
  • Preeclampsia – boală manifestată, de obicei, după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, prin prezența unei tensiuni arteriale mai mare de 140/90mmHg, dar și creșterea nivelului de proteine în urină. Mai mulți factori stau la baza dezvoltării acestei patologii, obezitatea fiind unul dintre cei mai importanți.
  • Tromboza vaselor profunde ale membrelor inferioare este o altă boală la apariția căreia contribuie obezitatea. Ea se poate complica prin ruperea trombilor și dezvoltarea trombembolismului pulmonar.
  • Obezitatea este un factor predispozant pentru o sarcină prelungită până la 42 de săptămâni. Totdată crește riscul de infecții postpartum, indiferent dacă copilul se naște pe cale naturală sau prin cezariană.
  • Travaliu complicat. Poate apărea necesitatea recurgerii la o intervenție cezariană de urgență sau planică. Pot apărea complicații postchirurgicale precum întârzierea vindecării plăgii sau infecții la nivelul acesteia.
  • Se știe că femeile obeze au dificultăți în a rămâne gravide și foarte multe șanse de a pierde o sarcină. Greutatea în exces îsi exercită efectele asupra ovarelor, care produc ovule, și asupra endometrului, unde ovulul fecundat se implantează.

Cum va afecta obezitatea copilul?

  • Poți avea un făt macrosom – copii care sunt mai mari decât media și care au o cantitate exagerată de grăsime la nivelul corpului. Cercetarile au demonstrat, de asemenea, un risc crescut de obezitate în copilărie.
  • Condiții cronice. Obezitatea în sarcină crește predispoziția pentru apariția diferitor boli la copil, precum boli de inimă sau diabet în perioada de adult.
  • Pot apărea și defecte congenitale. Exista un risc ușor crescut de boli congenitale de inima sau defecte de tub neural.

Cite kilograme ar trebui sa iai în greutate pe perioada sarcinii?

Cresterea în greutate recomandată este între 11-16 kilograme
Femei subponderale – 13-18 kg
Greutate normala IMC 18,5-24,9 – 11-16 kg
Supraponderala IMC 25-29,9 - 7-11 kg
Obezitatea 5-9 kg

Bondareva Xenia, Laboratorul de endocrinologie, USMF ”N.Testemițanu”