Fii Sanatos


Și tăticii pot avea depresie postnatală

14/11/20 (2042 vizualizari)

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, afirmă că viitorii tătici trebuie să verifice starea lor psihologică înainte de nașterea copilului.

Depresia perinatală maternă este explicată de modificările fiziologice, precum fluctuațiile hormonale care au loc în organism în perioada sarcinii.

Dar, dr. Lisa Underwood, cercetător la Universitatea din Auckland, susține că și viitorii tătici trec printr-o stare de stres biologic și psihologic atât în perioada de sarcină, cât și după naștere. Acest comportament poate fi explicat de modificările hormonale și cele de la nivel de structură și circuit cerebral, care pot crește riscul de depresie pentru sexul masculin.

Studiul a monitorizat comportamentul a 3,523 de bărbați, cu vârsta medie de 33 de ani, pentru perioada ultimelor 3 luni de sarcină și nouă luni după naștere.

S-a constatat că, 2 din 100 viitori tătici sunt afectați de simptome de depresie în perioada de sarcină a partenerei și 5 din 100 proaspeți tătici - după nașterea copilului. Aceste raporturi sunt mult mai mici decât la femei, unde 12 din 100 de mame au depresie antenatală și 8 din 100 - depresie postnatală.

Dr. Underwood susține că, este important să fie recunoscute și tratate simptomele precoce ale depresiei. Iar primul pas în această direcție este sensibilizarea. Nu ezitați să vorbiți despre starea dvs.. Fiți cu noi pe facebook: