18/02/20 (4247 vizualizari)
Încă o noutate frumoasă pentru iubitorii de cafea! Pe lângă faptul că ne umple ziua cu energie, ne mai protejează și ficatul.
O nouă cercetare, condusă de Emily Hu, în cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, sugerează că consumatorii de cafea au un risc scăzut pentru dezvoltarea patologiilor hepatice. Aceste rezultate, prezentate la reuniunea anuală a American Society for Nutrition, din Boston, au fost obținute prin analiza chestionarelor completate de cele 14.208 de persoane incluse în studiu. Vârsta participanților a fost de 45-64 de ani.
Concluziile au fost frumoase, dat fiind faptul că s-a observat că, persoanele care au consumat trei sau mai multe cești de cafea pe zi, au avut un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate din cauza unei boli hepatice.
Autorii susțin că legătura dintre cafea și sănătatea ficatului nu a fost denaturată nici atunci când au fost excluși și alți factori cu influență hepatică, precum regimul alimentar deficitar sau excesiv, sau fumatul.
Totuși, cafeaua nu este un tratament magic pentru patologia hepatică, iar specialiștii ne recomandă insistent să depistăm și să tratăm cauza de bază a bolii, precum virușii hepatici, consumul de alcool, sau alte boli concomitente care pot afecta starea ficatului.
Iar, dr. Jamile Wakim-Fleming, medic gastroenterolog, ne atenționează să fim precauți și să evităm adăugarea unei cantități prea mari de zahăr sau frișcă în cafea, pentru a diminua riscul cardiovascular.
Acest studiu nu este primul care subliniază beneficiile cafelei. Astfel, o analiză din 2017 a 201 de studii, a concluzionat ca cafeaua este o băutură cu proprietăți protectoare față de bolile cardiovasculare și cancer, afecțiuni neurologice, metabolice și hepatice.
Opiniile referitor la efectele cafelei asupra sănătății s-au schimbat de-a lungul timpului. Astfel, în 1991, cafeaua a fost catalogată ca agent cancerigen de către International Agency for Research on Cancer (IARC) – subdiviziune de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății, studiile asociind consumul de cafea cu creșterea riscului de cancer al vezicii urinare. Însă, după un raport din 2016 publicat în The Lancet Oncology, IARC și-a schimbat părerea în favoarea cafelei, aceasta fiind eliminată din lista agenților cancerigeni.
Autorii susțin că nu este grav dacă nu sunteți iubitori de cafea. Aceleași beneficii pentru sănătate pot fi obținute și din alte produse alimentare. Iar pentru amatori – continuați să savurați din băutura preferată! Fiți cu noi pe facebook:
Sursa:www.healthline.com