Fii Sanatos


Dacă petreceți ziua de muncă la birou – pericolul vă paște peste tot!

19/10/20 (2769 vizualizari)

Drumul până la serviciu este un traseu plin de bacterii. Transportul, mai ales cel public, este plin de germeni patogeni, la fel ca și balustradele, ușile etc. Iar, odată ajunși la birou, expunerea este și mai mare. Cele mai contaminate locuri sunt cele cu trafic înalt, unde mai multe persoane ating aceleași suprafețe.

Iată cele 5 suprafețe din birou, care depășesc nivelul de contaminare bacteriană.

Butoanele ascensorului și balustradele scărilor rulante

Philip Tierno, șeful catedrei de microbiologie și imunologie de la New York University Langone Medical Center, susține că din cauza traficului mare de persoane, butoanele din lift și balustradele scărilor rulante sunt locuri pline de bacterii. Iar, un studiu publicat în revista Open Medicine a constatat că 61% din butoanele liftului față de 43% din toalete au fost contaminate cu bacterii.

Germenii patogeni se răspândesc fie prin contact direct (vorbind cu o persoană bolnavă, prin sărut, în timpul strănutului), fie indirect (prin atingerea unui obiect, cum ar fi butoanele din lift sau balustradele  și apoi atingerea feței, gurii, ochilor, nasului sau unei răni pe piele).

Pentru a evita contaminarea de pe suprafețe, înainte de a vă atinge fața sau de a mânca, spălați-vă pe mâini timp de 15-20 secunde, curățând insistent zonele dintre degete, vârfurile acestora și sub unghii. Dezinfectantele pe bază de alcool vor fi binevenite.

Ușile

Mânerele de la uși sunt o sursă comună de contaminare indirectă. Materialul din care sunt confecționate mânerele poate influența cantitatea de bacterii de suprafața acestuia. Cele din metal, neacoperite și nevopsite, care conțin cupru, zinc sau nichel, pot inhiba dezvoltarea microbilor. Oricum, nu uitați să vă spălați pe mâini!

Tastatura

Chiar dacă ești singura persoană care o atinge, tastatura poate conține multe bacterii. Autorii unui studiu, publicat în American Journal of Microbiology, au prelevat probe de pe 250 de tastaturi și toate au fost pline de bacterii. Tamponarea zilnică a tastaturii și mouse-ului cu un dezinfectant ajută la distrugerea microorganismelor patogene.

Telefoanele

Telefoanele mobile sunt obiectele care sunt atinse de mai mult de 50 de ori pe zi. Acest lucru a prezentat unul din obiectivele studiului recent, care a constatat că telefoanele liceenilor, dar și cele publice, din sălile de conferințe, sunt pline de bacterii. Majoritatea microbilor de pe telefon nu vă vor face rău, totuși, aici pot fi găsite și bacterii dăunătoare, precum streptococi, Escherichia coli.

Ceștile de cafea din zona de relaxare

Iată un motiv bun pentru a vă aduce propria ceașcă! Specialiștii afirmă că ceștile de cafea pot fi contaminate chiar cu materii fecale. Un studiu a constatat că, aproximativ 20% din ceștile de cafea de la birou conțineau bacterii din fecale. Fiți cu noi pe facebook: