Fii Sanatos


Excesul de glucide în timpul Postului Mare poate fi periculos pentru persoanele cu diabet, susține Dr. Ambros Tatiana, medic endocrinolog

05/03/20 (4296 vizualizari)

Postul este o purificare a sufletului și trupului!

Excluderea periodică din regimul alimentar a proteinelor de origine animală este benefică tuturor persoanelor mediu-statistic sănătoase.

Dar, atunci când ne referim la un pacient cu diabet zaharat (DZ), este dificil să ne imaginăm un regim alimentar care exclude carnea, ouăle, lactatele, peștele, etc. pentru o perioadă de 7 săptămâni, deoarece anume aceste produse stau la baza meniului său zilnic! De obicei, pacienții cu diabet încearcă să substituie deficitul de proteine animale cu carbohidrați (glucide) care se asimilează rapid și nu duc la nimic altceva decât la creșterea glicemiei și decompensarea diabetului. Acestea sunt produsele de panificație, cartofii, cantități mari de boboase, cereale cu indice glicemic înalt, paste, orez, dulciuri, aport exagerat de fructe.

Postul poate fi respectat de pacienții cu diabet. Este vorba de cei care au diabet zaharat de tip 2, fără complicații, cu parametri compensați (hemoglobina glicată, glucoza în sânge, microalbuminuria, lipidograma etc. în limitele normei), sau în cazul asocierii obezității. Se recomandă un regim alimentar echilibrat pe bază de legume cu un indice glicemic scăzut. În acest caz postul poate fi respectat pe un termen limitat de doctor, nu mai mult de 1-2 săptămâni.

Nu e cazul pentru întristare, se impun restricții doar pentru postul alimentar! Cel pentru suflet poate fi respectat zi de zi, cu cea mai mare strictețe !

Nu se recomandă modificarea regimul alimentar la persoanele cu diabet zaharat tip 1 !

Consultați medicul dvs. pentru a evalua gradul de compensare a diabetului înainte de a decide să urmați sau nu postul alimentar.

Sa aveți o primăvară frumoasă cu liniște în suflet! Fiți cu noi pe facebook:

Dr. Ambros Tatiana, medic endocrinolog, CSF Galaxia

Aici poți adresa o întrebare Dnei doctor endocrinolog Tatiana Ambros