Fii Sanatos

Recomandările dietetice principale în caz de ciroză hepatică

Pentru majoritatea pacienţilor cu ciroză hepatică sunt suficiente 80-100 g proteine şi 2500 kcal pe zi. La pacienţii cu encefalopatie hepatică cronică, consumul de proteine în alimentaţie se reduce pînă la aproximativ 50 g pe zi, preferinţă acordîndu-se proteinelor vegetale.

Se exclud din alimentație:

  • apele minerale ce conţin sodiu;
  • alcoolul este absolut contraindicat pacienţilor cu ciroză hepatică!
  • orice produse ce conţin sodă de bucătărie şi praf de copt (prăjituri, torturi, copturi şi pîine obişnuită);
  • marinadele, măslinele, şunca, beconul, jambonul, midiile, scrumbia afumatǎ, conserve din peşte sau din carne, pateu din peşte sau carne, salamul, maioneza, sosurile, îngheţata;
  • produsele conservate sărate;

Se recomandă:

  • ca mîncarea se fie gătită fără adăugarea sării. Sarea nu trebuie să stea pe masă!
  • pîinea nesărată, pesmeţi, biscuiţi, de asemenea unt nesărat.
  • condimentele ca sucul de lămîie, ceapa, usturoiul, muştarul, piperul, pătrunjelul, frunza de dafin, cuişoarele şi extractul de drojdii (cu conţinut minim de sare) oferă bucatelor un gust mai plăcut.
  • 100 g carne de vitǎ sau pui, iepure sau peşte şi 1 ou în 24 de ore. Oul poate fi înlocuit cu 50 g carne.
  • lapte se permite doar 1 pahar. Se permite smîntîna degresatǎ.
  • se permite orice tip de legume sau fructe proaspete sau preparate în condiţii casnice.

Sursa: Protocol clinic naţional „Ciroza hepatică compensată la adult”, Chişinău 2008

Vezi şi: Fiți cu noi pe facebook:

  1. Ciroza hepatică.
  2. Principii alimentare raţionale în caz de ciroză hepatică.