Pentru majoritatea pacienţilor cu ciroză hepatică sunt suficiente 80-100 g proteine şi 2500 kcal pe zi. La pacienţii cu encefalopatie hepatică cronică, consumul de proteine în alimentaţie se reduce pînă la aproximativ 50 g pe zi, preferinţă acordîndu-se proteinelor vegetale.
Se exclud din alimentație:
- apele minerale ce conţin sodiu;
- alcoolul este absolut contraindicat pacienţilor cu ciroză hepatică!
- orice produse ce conţin sodă de bucătărie şi praf de copt (prăjituri, torturi, copturi şi pîine obişnuită);
- marinadele, măslinele, şunca, beconul, jambonul, midiile, scrumbia afumatǎ, conserve din peşte sau din carne, pateu din peşte sau carne, salamul, maioneza, sosurile, îngheţata;
- produsele conservate sărate;
Se recomandă:
- ca mîncarea se fie gătită fără adăugarea sării. Sarea nu trebuie să stea pe masă!
- pîinea nesărată, pesmeţi, biscuiţi, de asemenea unt nesărat.
- condimentele ca sucul de lămîie, ceapa, usturoiul, muştarul, piperul, pătrunjelul, frunza de dafin, cuişoarele şi extractul de drojdii (cu conţinut minim de sare) oferă bucatelor un gust mai plăcut.
- 100 g carne de vitǎ sau pui, iepure sau peşte şi 1 ou în 24 de ore. Oul poate fi înlocuit cu 50 g carne.
- lapte se permite doar 1 pahar. Se permite smîntîna degresatǎ.
- se permite orice tip de legume sau fructe proaspete sau preparate în condiţii casnice.
Sursa: Protocol clinic naţional „Ciroza hepatică compensată la adult”, Chişinău 2008
Vezi şi: Fiți cu noi pe facebook:
- Ciroza hepatică.
- Principii alimentare raţionale în caz de ciroză hepatică.