Fii Sanatos

Osteosarcoma

Generalitati

 „Ești important că ești tu,
ești important pînă in ultima clipă a vieții tale
și vom face tot ce ne stă în putință,
pentru a te ajuta să trăiesti din plin viața pînă la sfîrsit.”

Dame Cicely Sauders   

Сe este osteosarcoma?                                                                                                             

Osteosarcoma sau sarcoma osteogenică, reprezintă o tumoare malignă foarte agresivă a țesutului osos, are o dezvoltare rapidă si are capacitatea de a metastaza foarte precoce. Este o patologie întîlnită preponderent la persoanele cu vîrsta cuprinsă între 10-30 ani (circa 65%), dar se întîlnește și la adulți. Mai frecvent se îmbolnăvesc bărbații decît femeile,cu raportul 2:1. Conform studiilor statistice în SUA în anul 2013 au fost diagnosticați cu sarcoma țesuturilor moi circa 12020 persoane, din ei 900 – cu sarcoma osteogenică. Incidenţa este mai ridicata la adolescenti (8-11 / 1000 000 / an intre 15-19 ani), unde reprezinta > 10% din toate cancerele solide. Incidența cancerului de oase în Republica Moldova este de 1%oo (30-35 bolnavi, 11% gr. IV). De obicei această afecțiune este localizată in zona oaselor tubulare 80-85% din cazuri,mai rar afectează oasele plate și oasele tubulare scurte.

Ce cauzează sarcoma osteogenică?

Pînă la momentul actual, cercetătorii nu pot defini cu certitudine cauza apariției osteosarcomei, se presupune că traumatismele repetate a unei anumite regiuni. O altă teorie presupune apartenența factorilor genetici, genele care dezvoltă această maladie sunt cauza apariției si a retinoblastomei. Influența razelor X și a produșilor chimici la fel joacă un rol important în dezvoltarea sarcomei.

Simptome

Care sunt simptomele osteosarcomei?

De obicei această maladie este diagnosticată în stadiile avansate, deoarece simptomele apar doar cînd tumora atinge dimensiuni mari si infiltrează țesuturile vecine. Cel mai important simptom este durerea, care are caracter nocturn. La început aceste dureri au un caracter surd, dar odată cu majorarea tumorei durerea se intensifică, eventual fără reacție la terapia analgetică. În stadii avansate durerea se intensifică chiar și la cea mai mică atingere a zonei afectate. Odată cu intensificarea durerii și a majorarii tumorei, membrul afectat devine imobil, iar în cazul afectării piciorului se reduce capacitatea pacientului de a se deplasa.  Ulterior apare tumefierea regiunii afectate, hiperemia pielii. În cazul afectării oaselor tubulare se poate produce fractură patologică, adică se dereglează integritatea osului la cel mai nesemnificativ impact. Acest tip de cancer are capacitatea de a metastaza chiar și in stadii precoce. Cel mai frecvent osteosarcoma metastazează în plămîni, foarte rar poate fi afectat și creierul. Fiți cu noi pe facebook:

Diagnostic

Cum diagnosticăm osteosarcoma?

Cea mai simplă si mai accesibilă metodă este roentgendiagnostica. Specific radiologic, îndeosebi la copii, este structura „spiculată” a osului, deoarece celulele tumorale se localizează pe suprafața vaselor sanguine, care sunt situate perpendicular față de suprafața osului. Pentru a determina o localizare exactă a tumorei, pentru a determina corelația cu alte organe la momentul actual se efectuează: Tomografia Computerizată, Rezonanța Magnetică Nucleară, Tomografia cu Emisie de Pozitroni. Rezonanta magnetică este considerată cea mai utilă investigație pentru evaluarea extensiei intramedulare și de țesuturi moi, precum și raportul cu vasele și nervii. Însă e necesar de reținut că diagnosticul definitiv se stabilește doar la examenul histologic al țesuturilor afectate, care pot fi prelevate prin puncție sau printr-o intervenție chirurgicală. Este la fel de important și examenul de laborator. Se va aprecia nivelul fosfatazei alcaline și proteinei C reactive, care de obicei este foarte înalt. Nivelul crescut al proteinei C reactive este un indice al unui proces inflamator sever. Deasemenea se va determina calciul si fosforul seric. Fiți cu noi pe facebook:

Tratament

Cum se tratează osteosarcoma?

Tratamentul osteosarcomei este complex și include în sine mai multe etape. Primordial este necesar de a fi efectuată chimioterapia, de obicei 6-12 luni, care necesită supraveghere în clinici specializate, din cauza unei monitorizari adecvate a pacienților supuși unei astfel de terapii complicate. Pentru tratamentul osteosarcomei la momentul actual se folosesc remediile citostatice (metotrexat, cisplatin, doxorubicin, ifosfamid, etopozid). O altă etapă în tratamentul acestei maladii este interventia chirurgicală. În trecut osteosarcoma se trata doar prin amputare. La momentul actual, în dependență de volumul tumorii, afectării țesuturilor și organelor adiacente, se efectuează operatii organomenajante cu utilizarea protezelor metalice sau grefelor de os. Cu regret, aceste intervenții nu pot fi efectuate în centrele specializate din Republica Moldova, ci doar în țările din Europa (Germania, Austria, Suedia), SUA.

Prezența metastazelor nu este o contraindicație pentru operatie, ba se poate efectua și înlaturarea metastazelor din plamîni care au atins dimensiuni mari. Ulterior trebuie efectuată chimioterapia postoperatorie.

Radioterapia în cazul sarcomei osteogenice este ineficientă, deoarece celulele tumorale osoase sunt rezistente la acțiunea razelor ionizante. Fiți cu noi pe facebook:

Evolutie

Cum se reabilitează  pacientii cu osteosarcomă?

Recuperarea acestor pacienți este la fel de complexă ca și în cazul tratamentului. E necesară supravegherea la fiece etapă de tratament. Totul se orientează spre recuperarea precoce și crearea unei calitați favorabile a vieții. Pe lîngă profesioniștii în domeniul oncologiei, ortopediei, chimioterapiei și reabilitologiei un rol foarte important în recuperare îl au și psihologii precum și membrii familiei acestor pacienți. Medicina modernă dispune de multe rezultate bune de lungă durată, obținute în tratamentul bolnavilor cu tumori maligne, chiar și în stadii avansate. Sunt cunoscute cazuri de tumori maligne avansate cu metastaze în plamîni, în care s-a efectuat amputarea sau dezarticulația extremitații afectate, tratamentul chimioterapeutic, pacienții respectivi au supraviețuit de la 5 pîna la 16 ani, unii din ei prelungindu-și activitatea profesională. Însă nu trebuie uitat faptul că depistarea precoce a maladiilor oncologice permite efectuarea tratamentului adecvat cu o rată înaltă de însănătoșire deplină sau pe un timp îndelungat.

 

Să nu mai spui niciodată: ”Nu mai e nimic de făcut”, pentru că întotdeauna se mai poate face ceva! Fiți cu noi pe facebook: