Fii Sanatos

Colita ulceroasă la copil

Generalitati

Probabil nu ai auzit niciodată de colita ulceroasă sau de bolile inflamatorii intestinale. De fapt nu este vorba doar de o singură boală, ci mai degrabă de un grup de boli, unite sub acelaşi nume – boli inflamatorii ale intestinului. S-ar putea să fi avut dureri de stomac, de burtă sau scaun cu puţin sînge cu mult înainte ca medicii să constate că ceva nu este în regulă. Poate ai pierdut în greutate fără niciun motiv. Sau dimpotrivă eşti bolnav de puţin timp înainte ca specialiştii să fi reuşit stabilirea acestui diagnostic. Toate aceste lucruri îţi pot părea obişnuite sau stranii, dar pînă la urmă să ştii că ele sunt adevărate şi tu eşti un copil care are această boală. Vestea cea bună este că se pot face multe pentru a învinge!

Există persoane care pot şi care vor să-ţi vină în ajutor. Cel mai important eşti tu. Şi noi facem parte din persoanele, care sunt gata să te ajute. Dar totul depinde de tine. Ajută-ne să te ajutăm.

Acum e momentul să cunoşti cîteva lucruri cu adevărat importante:

  1. Tu nu eşti de vină că te-ai îmbolnăvit de această boală. Nu poartă nicio vină nici părinţii tăi.
  2. Boala pe care o faci nu este o boală contagioasă, adică nu este molipsitoare. Colita ulceroasă nu se transmite de la om la om, precum gripa.
  3. Cu siguranţă îţi spunem că tu nu eşti singur. Problema ta o au persoanele de orice vîrstă, de la copilul mic la adult, dar mai des persoanele tinere cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani. În SUA, de exemplu, această maladie o fac încă circa 4 milioane de persoane, dintre care 180 de mii sunt copii ca şi tine, cu vîrsta de pînă la 18 ani.
  4. Colita ulceroasă este o boală „cronică”, adică nu trece definitiv. Dar aceasta nu înseamnă că tu nu vei avea o viaţă lungă şi împlinită.
  5. Cu toate că colita ulceroasă se consideră boală cronică, nu însemnă că vei fi bolnav în fiecare zi.
  6. Colita ulceroasă vine şi pleacă. Uneori te vei simţi foarte rău, dar vor fi perioade cînd te vei simţi atît de bine încît vei uita că eşti bolnav.
  7. Majoritatea persoanelor cu boală inflamatorie a intestinului mult mai des se simt bine decît rău.
  8. Copiii cu colită ulceroasă pot fi orice îşi doresc ei să fie, şi pot face orice îşi doresc ei să facă: să meargă la şcoală, la zile de naştere, să-şi viziteze colegii, să-şi facă o carieră, să se căsătorească, sa aibă copii, să călătorească.
  9. Tu poţi controla colita ulceroasă, iar noi te vom ajuta cum să faci acest lucru.


Vei avea multe întrebări şi acum şi mai apoi. Fără îndoială trebuie şi vei învăţa multe lucruri despre colita ulceroasă. Noi îţi oferim răspuns la întrebările pe care şi le dau cel mai frecvent copiii ca tine.

Ce este colita ulceroasă?

După cum am spus, colita ulceroasă face parte dintr-un grup de boli, care provoacă inflamaţia tubului digestiv. Inflamaţia şi este cauza durerilor, a disconfortului, a febrei, a sîngerărilor rectale, a nervozităţii. Asta este şi cauza de ce tu ai diaree, crampe abdominale şi alte semne. Diarea este cel mai comun semn pentru CU, uneori te poate face să mergi la WC de 20 de ori pe zi. Sunt cazuri, cînd concomitent cu inflamaţia, se formează şi ulcere pe suprafaţa internă a intestinelor, din care cauză pot fi sîngerări şi din nou dureri în burtă.

Pentru a înţelege mai bine ce se întîmplă îţi propunem o minilecţie de anatomie?
Probabil ştii deja că corpul uman este alcătuit din mai multe sisteme. În colita ulceroasă este vorba de sistemul digestiv. Funcţia principală a acestui sistem constă în digerarea hrănii pe care tu o consumi în nutrimente necesare pentru creştere şi pentru dezvoltare.

Ce cauzează colita ulceroasă?

Deci de unde vine această boală şi de ce te-ai îmbolnăvit de ea?
Din păcate, răspunsul exact la această întrebare nu este cunoscut. Cu toate acestea s-a constatat că într-o măsură oarecare cauza ar putea fi ereditară, adică trece de la o generaţie la alta prin intermediul genelor. 20% dintre persoanele cu colită ulceroasă au rude cu aceeaşi boală. Dar se pare că şi alte lucruri pot influenţa această boală. De exemplu, cercetătorii consideră că o altă cauză poate fi defectarea sistemului imunitar. Sistemul imun are un asortiment complex de cellule şi de proteine ce protejează organismul de microbi şi de viruşi. Acest sistem detectează şi omoară microorganismele ce nu aparţin corpului nostru, însă în colita ulceroasă acest lucru nu are loc, deci sistemul imun nu te apără, ci dimpotrivă uşurează calea microorganismelor spre intestin.

Cum colita ulceroasă afectează creşterea?

Cînd copiii se îmbolnăvesc de colită ulceroasă, ei au aceleaşi simptome ca şi adulţii, dar este o mare diferenţă: adulţii sunt deja dezvoltaţi din punct de vedere fizic şi singurul lucru care li se poate întîmpla este slăbirea sau pierderea în greutate. Dar copiii, în primul rînd, ţin să mănînce mai puţin din cauza durerilor, în al doilea rînd - hrana nu se absoarbe bine şi nutrimentele necesare pentru creştere sunt pierdute. Mai mult decît atît, unele medicamente care scad inflamarea intestinului influenţează creşterea normală a copiilor. Toate acestea înseamnă că poţi fi mai jos de statură, decît colegii tăi, şi rişti să arăţi mult mai mic în comparaţie cu colegii. De exemplu, un copil de 14 ani poate arăta ca unul de 9 ani. Cu părere de rău, colita ulceroasă tinde să afecteze anume copiii care se află în perioada de creştere şi de dezvoltare rapidă. Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Ce se întîmplă în colita ulceroasă?

Colita ulceroasă se mai numeçte colita hemoragică, afectează cel mai des intestinul gros şi rectul. Anume la acest nivel se localizează inflamaţia şi ulceraţiile. Inflamaţia îngreuiază absorbţia apei din intestin în ţesuturi şi din această cauză apare diareea.
Dacă eşti diagnosticat cu colita ulceroasă, s-ar putea să prezinţi următoarele simptome:

  • Diaree (mai frecvent cu sînge).
  • Dureri în burtă.
  • Necesitate urgentă de a merge la WC (tenesme).

Inflamaţia şi ulceraţiile sunt cauza hemoragiilor intestinale (sîngerărilor), care sunt, de obicei, concomitent cu diareea - „diaree cu sînge”.
Uneori vei fi obosit, va fi scăzut apetitul, cîte odată poti avea greţuri, pierderi în greutate. În colita ulceroasă simptomele sunt foarte variate şi depind de acea parte a intestinului gros care a fost afectată. Toată suprafaţa colonului este inflamată şi ulcerată. Medicii denumesc colita ulceroasă în funcţie de localizare, deci dacă este afectat doar rectul se va numi proctită, afectarea părţii stîngi a colonului - colită stîngă, iar de va fi afectat colonul în întregime - pancolită.

Suplimentar la cele numite, poti avea simptome ce nu ţin de sistemul digestiv. Colita ulceroasă are manifestări ce se petrec şi în afara intestinului. Iată cîteva dintre ele: Fiți cu noi pe facebook:

  • Artrita: articulaţiile pot fi inflamate şi dureroase. Artrita se întîlneşte la 5% din cei cu colita ulceroasă. Te pot ajuta medicamentele, dar, de obicei, problema se rezolvă atunci cînd se ţine sub control inflamaţia din intestin.
  • Ulceraţii bucale (în gură): de obicei, apar şi dispar concomitent cu inflamaţia intestinală.
  • Febra: este un indicator al inflamaţiei intestinale. Cu toate acestea febra poate apărea cu săptămîni sau luni înainte de apariţia simptomelor şi, la fel ca artrita sau ca ulceraţile bucale, febra trece după vindecarea inflamaţiei intestinale.
  • Simptome oculare: ochii pot fi inflamaţi, înroşiţi, sensibili la lumină, pot lăcrima.
  • Simptome cutanate (piele): tratamentul aplicat pentru inflamarea intestinului va trata concomitant şi semnele cutanate.

Diagnostic

Cum se testează colita ulceroasă?

Sunt situaţii medicale similare cu simptomele colitei ulceroase, deci medicul trebuie să precizeze cauza îmbolnăvirii tale. Cînd te adresezi la medic vei fi întrebat de lucrurile care te deranjează, despre sănătatea familiei tale. După aceasta vei da analize de laborator.

  • Analiza sîngelui arată despre prezenţa semnelor de inflamaţie în corpul tău, dacă ai sau nu anemie (va fi scăzută hemoglobina).
  • Apoi vei da analiza maselor fecale, care va arăta sau nu prezenţa sîngerărilor intestinale.
  • Medicul îţi va recomanda să faci şi cîteva investigaţii, printre care endoscopia inferioară (colonoscopia) - o metodă foarte eficientă, care permite vizualizarea colonului în interior, dacă ai sîngerări, ulcere sau pereţi intestinali inflamaţi. Pentru aceasta este nevoie de colonoscop - un tub îngust, introdus prin anus. La moment, endoscopul reprezintă un tip de cameră video ataşată la monitorul TV. Înainte de colonoscopie vei lua o doză mică de sedative şi nu vei simţi discomfort sau durere. În timpul acestei proceduri medicul s-ar putea să-ţi colecteze o bucăţică foarte, foarte mică de şesut din peretele intestinal. Această procedură se numeşte biopsie. Ea absolut nu este dureroasă, dar aproape întotdeauna decisivă pentru diagnostic. Ţesutul colectat se transmite la laborator unde este examinat amănunţit cu ajutorul microscopului.
  • Alt test se numeşte examinarea radiografică baritată. Înainte de această procedură ţi se va propune să bei o solutie specială numită bariu, care ulterior se vizualizează perfect pe pelicula radiografică. Bariul trece prin tot tractul digestiv şi „vopseşte ” pereţii intestinali. Între timp se vor efectua mai multe pelicule radiografice în funcţie de timpul trecut de la administrarea bariului. Astfel, medicul tău, împreună cu tine şi părinţii tăi pot vedea relieful intestinelor tale, foarte necesar pentru aprecierea complicaţiilor şi uneori a evoluţiei bolii.

Tratament

Cum se tratează colita ulceroasă?

Deja am vorbit că colita ulceroasă este o boală cronică, adică necesită un tratament de lungă durată. 
Pe lîngă toate lucrurile despre care vom discuta, este foarte important să-ţi păstrezi calmul, să eviţi stresurile de la şcoală şi în colectivul de prieteni, pentru că aceasta îţi poate agrava starea de sănătate.
Trebuie să ştii că un bun prieten în tratamentul bolii îţi poate fi regimul tău alimentar. Şi tot el îţi poate fi cel mai mare trădător şi dăunător.
Este foarte important să ştii ce se permite şi ce nu. Este vorba de faza activă a bolii. De aceea, îţi propunem în continuare o listă de alimente prieteni şi alta, care, cu părere de rău, este interzisă. Dar curaj, sunt multe din ce poţi să alegi.

 

În pofida tuturor restricţiilor pe care ţi le-am prezentat, trebuie să-ţi spunem că doar cu respectarea unui regim alimentar corect nu vom reuşi să rezolvăm problema ta de sănătate, şi deci suntem nevoiţi să-ti recomandăm şi preparate medicamentoase.
Tipul de medicamente depinde de cît de severă este boala ta, care parte a intestinului este afectată, şi dacă ai sau nu complicaţii. Scopul tratamentului este micşorarea sau controlul inflamaţiei. Sunt folosite mai multe tipuri de medicamente pentru tratamentul colitei ulceroase. Niciunul nu înlătură sau nu vindecă cauza, în schimb medicamentele ţin sub control modificările ce au loc în cadrul acestor boli. Cînd maladia este sub control, simptomele dispar. Această perioadă se numeşte remisiune. Remisiunea poate dura luni sau chiar ani. În majoritatea cazurilor tu eşti cel care va regla această durată.

Sunt două etape majore în tratamentul bolii tale:

  • De a aduce boala activă sub control (inducerea remisiunii)
  • De a menţine remisiunea.

Din motivul că colita ulceroasă variază de la o persoană la alta, conduita de tratament se va allege individual, pentru fiecare pacient. Deci medicul îţi va recomanda medicamente în funcţie de zona intestinală afectată. Deferite medicamente actionează asupra diferitelor porţiuni din intestin. Investigaţiile pe care tu le-ai efectuat au arătat care porţiune din intestin este afectată, şi tratamentul ales de către medic va fi potrivit anume pentru tine. Pe parcurs în funcţie de starea ta se va revedea tratamentul cu ajustarea dozei fiecărui preparat.
De obicei, pentru tratamentul colitei ulceroase se folosesc şase grupe mari de preparate (medicamente). Careva dintre ele aduc boala sub control; altele menţin controlul (remisiunea). Uneori unele medicamente se folosesc în ambele cazuri.

Acum îţi propunem să faci cunoştinţă cu cele cinci tipuri de preparate folosite pentru tratamentul bolii tale:

Aminosalicilaţii - aceste medicamente la care se referă, de fapt, şi Aspirina sunt cele mai des
folosite medicamente în CU. Ele se indică, în general, persoanelor cu forme uşoare şi moderate de boală, pentru a controla inflamaţia. Din acest grup fac parte Mesalamina, Balsalazida, Olsalazina şi Sulfasalazina.

Glucocorticosteroizii - se plasează pe locul doi după frecvenţa utilizării, sunt preparate cu acţiune rapidă, iată de ce se folosesc pe parcursul bolii. Concomitent, cu reducerea inflamaţiei corticosteroizii scad activitatea sistemului tău imun. Cele mai utilizate medicamente din această grupă sunt Prednisolonul şi Metilprednisolonul (dar nu confundă aceste preparate cu steroizii anabolici, care sunt folosiţi).

Antibacterienele — aceste medicamente permit menţinerea unui echilibru între toate bacteriile, atît între cele ce trebuie să fie în normă în intestinul fiecărei persoane, cît şi între cele ce nu ar trebui să fie. Cele mai folosite antibacteriene sunt Metronidazolul şi Ciprofloxacina. Cel mult se folosesc pentru tratamentul cazurilor active de CU.

Imunosupresivele – această clasă de preparate include 6-MP (6-Mercaptopurina) şi Azatioprina.
Imunomodulatoarele au funcţia de a modula, de a regla activitatea sistemului imun. Imunomodulatoarele se folosesc pentru o perioadă mai lungă. Ciclosporina, la fel actionează asupra sistemului imun, într-un un alt mod. Ea se foloseşte în formele severe, care nu răspund la tratamentul cu glucocorticosteroizi.

Infliximabul – este un anticorp ce are funcţia de a reduce inflamaţia. Este eficient în cazurile în care alte preparate nu au avut efect sau în cazurile în care boala a decurs cu fistule.

Întelegem că nu este plăcut să iei pastilele la timp, mai ales că ai de mers la şcoală, să ieşi cu prietenii, ai multe alte activităţi. În plus, uneori este dificil să ţii minte toate medicamentele, dar trebuie să ştii că abandonarea tratamentului îţi va înrăutăţi cu mult starea de sănătate, ceea ce tu cu siguranţă nu meriţi. Ştim că faci parte dintre persoanele responsabile şi de aceea trebuie să-ţi spunem ceva foarte important. Cu părere de rău, toate aceste medicamente despre care ai aflat mai sus, au şi efecte adverse, adică pe de o parte ele actionează pozitiv – te vindecă, iar pe altă parte – pot dăuna temporar organismului tău. Cîte odată, efectele adverse de la medicamente, te vor face să te simţi mai rău decît boala propriu-zisă. Dar aceasta nu este o regulă şi cu atît mai mult nu este pentru totdeauna. Odată cu stabilizarea stării tale de bine, tratamentul tău va fi unul foarte cruţător şi efectele adverse ale bolii vor dispărea. Fiți cu noi pe facebook:

Noi, împreună cu familia ta, avem încredere în tine, suntem persoanele care te vom ajuta mereu şi care punem speranţă că tu vei fi cel care te va ajuta cel mai mult şi cel mai mult va avea grijă de sănătatea ta. Nu uita - viaţa ta este în mîinile tale, iar noi suntem cei care te vom îndruma să ai

SUCCES!

Protocol clinic naţional ”Colita ulceroasă la copil”, Chişinău 2012