Fii Sanatos


Ce încearcă pielea ta să-ți spună? – 9 modificări care pot masca afecțiuni grave

20/10/17 (4425 vizualizari)

Chiar și cele mai mici și neînsemnate modificări la nivelul pielii, fie o erupție cutanată, strii cutanate sau inflamații, pot fi semne precoce ale unor boli interne ascunse.

Verificarea existenței unor schimbări pe suprafața pielii, cum sunt alunițele, a devenit o a doua natură, mai ales cu multitudinea de avertismente asupra cancerului de piele. Și, fiecare din noi trebuie să fie capabil să facă aceste diferențe, mai bine mai devreme, decât mai târziu.

Experții explică că, pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului nostru, de aceea este evident că, dacă lucrurile nu stau bine în interiorul organismului, vor exista semne indicatoare și la exteriorul lui. În timp ce majoritatea modificărilor cutanate pot reprezenta eczeme sau infecții ale pielii, care sunt ușor diagnosticate și tratate, altele însă, pot fi semne ale unor probleme mai serioase. Dacă acestea nu dispar după câteva zile sau se înrăutățesc, întotdeauna este mai bine să consultați un medic.

Medicii susțin că unele pot fi inofensive și pot fi tratate cu medicamente. Dar, de multe ori, poate fi vorba de probleme mult mai serioase, chiar dacă nu prezintă durere, de aceea este important să luați în serios aceste lucruri. Iată modificările la care trebuie să fim atenți:

Îngălbenirea pielii

Sau icter... Icterul este ceva ce i se poate întâmpla oricui. Acesta se produce atunci cînd ficatul nu este în stare să dezintoxifice organismul și permite eliberarea în circuitul sanguin a unei substanțe numită bilirubină. Acest lucru va determina colorarea pielii în culoare galbenă, care poate fi văzută și pe sclere. Dacă observați acest lucru, consultați medicul dvs., care vă va indica analiza de urină, analiza de sînge și probele hepatice.

Încrețituri sau defomări la nivelul glandelor mamare

Poate fi vorba de cancer mamar.

Deși știm cu toții că trebuie să fim atenți la nodulii de pe sâni, multe femei nu cunosc faptul că și alte modificări ale pielii pot fi, de asemenea, indicator al cancerului. Este recomandat tuturor femeilor să fie atente la încrețiturile sau denivelările de la nivelul pielii sânilor. Semnele de roșeață, inflamație, aspectul de coajă de portocală pot fi, de asemenea, semne de cancer mamar. De aceea, femeile cu aceste simptome, cu durată mai mare de trei săptămâni și care nu au antecedente de boli ale pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis, trebuie să consulte medicul.

Erupții cutanate cu aspect catifelat, pe partea din spate a gâtului

Poate fi vorba de diabet zaharat sau cancer.

Deoarece obezitatea reprezintă o problemă modernă, tot mai frecvent putem observa această dereglare a pielii, cunoscută sub numele de acanthosis nigricans. O putem observa chiar și la copii. Ele se manifestă sub formă de pete de culoare închisă, îngroșate, situate pe pielea din zona gâtului, axilei sau în zona abdomenului. La atingere ele se simt uscate și rugoase.

Acanthosis nigricans afectează, în principal, persoanele supraponderale și, deși nu reprezintă o patologie în sine, poate fi semnul unei probleme mai grave, cum este diabetul zaharat sau cancerul.

Erupții pe partea inferioară și vârfurile picioarelor

Poate fi vorba de hepatita C.

Hepatita Ceste un virus răspândit prin intermediul sângelui contaminat. Aceasta provoacă simptome asemănătoare gripei, dureri de stomac, iar unul din semne poate fi erupții la nivelul picioarelor. Erupțiile cutanate asociate cu virusul hepatitei C sunt dureroase, au culoare mov și pot duce la formarea ulcerelor în jurul gleznelor. Netratată, hepatita C poate pune viața în pericol, de aceea, dacă sunteți îngrijorat, adredsați-vă medicului dvs., care vă va indica o analiză de sânge.

Inflamații scuamoase la nivelul articulațiilor degetelor

Poate fi vorba de cancer.

Inflamațiile scuamoase roșii de pe pe articulațiile degetelor pot fi un semn al dermatomiozitei, o boala inflamatorie musculară, cauzată de sistemul imun. Aceasta poate fi legată de alte boli autoimune, cum este diabetul zaharat sau patologii tiroidiene, dar în 20% din cazuri este un indicator al unui cancer intern, cum este cancerul ovarian.

Un alt semn este o erupție de culoare violetă pe pleoapele superioare. Fiți atenți la alți indicatori, de exemplu, pierderea bruscă în greutate, tuse, transpirații nocturne și senzația de slăbiciune generală.

Piele rigidă

Poate fi vorba de sclerodermie. Sclerodermia este o afecțiune cauzată de sistemul imun, ce atacă țesutul de sub piele și în jurul organelor interne. Există două tipuri, unul care face ca pielea să se întărească și al doilea, care afectează și organele interne, cu pericol potențial pentru viață. Aceasta este o afecțiune foarte rară și face ca pielea să devină mai rigidă, mai ales la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor și feței. Pielea își pierde elasticitatea și devine atât de tare, încât nu o puteți ciupi. Dacă ați observat aceste simptome, consultați medicul.

Inflamații de culoare galbenă sau cu aspect de ceară

Poate fi vorba de diabet zaharat.

Diabetul zaharat afectează fiecare parte a corpului, astfel dereglările pielii pot fi primul semn al acestuia. Nivelul ridicat de colesterol și rezistența la insulină pot duce la dezvoltarea inflamațiilor dure, galbene și cerate la nivelul pielii. Acestea vor fi însoțite de prurit, care formează clustere. Uneori, ele pot apărea înainte de diagnosticarea diabetului zaharat, dar este important să fiți atenți și la cele mai comune simptome ale bolii, cum sunt setea excesivă și urinarea frecventă.

Prurit și uscăciunea excesivă a pielii

Poate fi vorba de o tiroidă hipoactivă.

Glanda tiroidă controlează hormonii corpului și atunci când aceasta nu funcționează corect, poate provoca ravagii la nivelul pielii și părului. O tiroidă hipoactivă va duce la apariția senzației de prurit, piele uscată, care și-a pierdut elasticitatea și se simte păstoasă.

Alte simptome includ: oboseală, căderea părului, subțierea sprîncenelor, creșterea în greutate, dureri musculare și depresie. Afecțiunile glandei tiroide pot fi tratate de medic, cu ajutorul preparatelor hormonale de substituție.

Hiperpigmentare

Poate fi vorba de boala Addison.

Boala Addison reprezintă o afecțiune rară a glandelor suprarenale. La început, suferinzii experimentează, cel mai frecvent, simptome asemănătoare gripei, cum sunt epuizarea și slăbiciunea musculară. Dar în timp, acestea devin mai severe și apar și alte simptome ca amețeli și crampe. Boala poate provoca, de asemenea, dezvoltarea zonelor întunecate ale pieliii, mai ales în cutele de pe mână sau culoare întunecată a părților interioare a buzelor. Cu toate că aceste simptome nu sunt întotdeauna asociate cu boala Addison, dacă le aveți, consultați medicul dvs. Fiți cu noi pe facebook: