Fii Sanatos


Mai nou! – consumul unui ou pe zi reduce riscul de accident vascular cerebral cu 12%

20/10/17 (2158 vizualizari)

Un nou studiu a constatat că consumarea unui ou pe zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 12% și nu a fost asociat cu boala coronariană.

Rezultatele, publicate în Journal of the American College of Nutrition, provin dintr-o analiză sistematică a studiilor anterioare dintre anii 1982 și 2015. Prin implicarea a mai mult de 275.000 de participanți, au fost evaluat relațiile dintre consumul de ouă, boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Liderul studiului, dr. Dominik Alexander, EpidStat Institute din SUA, a declarat că această cercetare este necesară pentru a depista legătura dintre consumul de ouă și riscul de accident vascular cerebral. El a adăugat că "ouăle conțin numeroși componenți nutriționali pozitivi, inclusiv antioxidanți, care reduc stresul oxidativ și inflamația. Ele sunt o sursă excelentă de proteine, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale."

Un ou mare conține 6 grame de proteine de calitate înaltă și antioxidanți ca luteina și zeaxantina, din gălbenușul de ou, precum și vitaminele E, D și A.

În baza acestor rezultate au fost efectuate modificări ale Dietary Guidelines for Americans, care au eliminat limitele dietetice de colesterol, iar acum includ consumul regulat de ouă pentru conținutul bogat în proteine. Dr.Alexander se bazează și pe o analiză din 2015, în care s-a demonstrat că colesterolul dietetic nu este asociat cu bolile cardiovasculare, inclusiv boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

Doctorul Tia Rains, director executiv interimar la Egg Nutrition Centre și cercetător științific la American Egg Board, a declarat că "această revizuire sistematică subliniază absența unei relații între folosirea ouălor în alimentație și bolile cardiovasculare, și sugerează despre beneficiul potențial al consumului de ouă asupra riscului de accident vascular cerebral." Fiți cu noi pe facebook: