Fii Sanatos


Dacă ești o persoană nocturnă, ai putea să-ți modifici curând regimul de muncă

02/05/18 (2478 vizualizari)

Un studiu a ajuns la concluzia că “bufnitețele” sau persoanele care se culcă târziu și se trezesc cu greu dimineața, sunt mai susceptibile de a muri devreme, decât persoanele matinale.

Cercetările efectuate la Universitatea din Surrey și cea din Northwestern, SUA, care a durat aproximativ șapte ani, au arătat că riscul de deces prematur pentru persoanele care se culcă târziu a fost cu 10% mai mare, comparativ cu persoanele care preferau să se trezească dimineața devreme.

Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la Universitatea din Surrey afirmă că această problemă de sănătate publică nu mai poate fi ignorată și că trebuie să fie pusă în discuție crearea unui program mai flexibil de lucru pentru persoanele nocturne. Iar identificarea modalităților ce vor menține ceasul biologic sincronizat cu lumina solară, va asigura o performanță mai înaltă a persoanelor nocturne.

Studiile anterioare în acest domeniu s-au concentrat asupra disfuncției metabolice și bolilor cardiovasculare, dar acesta este primul care s-a referit la riscul de mortalitate.

Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie la Universitatea Northwestern, din Feinberg, a declarat că persoanele nocturne, care încearcă să trăiască într-o lume a persoanelor matinale, pot avea consecințe grave asupra sănătății.

Ele au un ceas biologic intern care nu se potrivește cu mediul extern.

Această stare se poate manifesta printr-un stres psihologic, poate crește pofta de mâncare la timpul nepotrivit, scade capacitatea fizică, scade numărul de ore de somn, se poate dezvolta un abuz de alcool și droguri. Crește riscul pentru diabet, tulburări psihologice și neurologice. 

Totuși, există modalități de a păstra sub control ceasul biologic. "Nu sunteți condamnați", a adăugat dr. Knutson. Păstrarea unei ore stabile pentru somn, menținerea unui stil de viață sănătos și încercarea de a face sarcinile mai devreme în timpul zilei, contribuie la restabilirea ritmurilor circadiene. 

Pe viitor, cercetătorii planifică să testeze ceva inovativ pentru persoanele nocturne, ceva ce să influențeze ceasul biologic, pentru a se adapta unui program mai timpuriu. Apoi vor fi verificate valorile tensiunii arteriale și a sănătății în general. Dacă se va demonstra că aceste cronotipuri sunt determinate genetic și nu doar un tip de caracter, se va interveni prin modificarea locurilor de muncă, sau orarul acestora. Persoanele nocturne nu trebuie să fie forțate să se trezească dimineața devreme. Orele de muncă trebuie să fie flexibile și să se potrivească cu cronotipul populației, astfel lucrul de noapte poate fi efectuat mai bine de către persoanele nocturne. 

Studiul a fost publicat în revista Chronobiology International Fiți cu noi pe facebook:

Nouă ne place să dormim dimineața, dar ție?
13 persoane și-au expus părerea