Fii Sanatos


Senzația de urechi înfundate în timpul zborului cu avionul?

09/07/18 (3043 vizualizari)

De fapt, senzația de urechi înfundate, sau durere în timpul decolării, zborului sau aterizării avionului, este una obișnuită.

De ce apare această senzație?

La sol, presiunea aerului de pe ambele părți ale timpanului este egală. Acest echilibru se datorează trompei lui Eustachio, un conduct anatomic îngust, ce are rol de egalare a presiunii de pe partea internă a timpanului cu cea atmosferică.

Atunci când suntem în aer, provocăm un dezechilibru a presiunii de partea internă și externă a timpanului, la care timpanele nu se pot adapta imediat. Acest dezechilibru este perceput sub formă de urechi înfundate.

Dacă presiunea nu se egalează un timp mai îndelungat, aceasta va provoca durere de urechi (otalgie). Același lucru se întâmplă și în cazul urcării pe munte, la altitudini de peste 1500 m, sau în timpul scufundărilor la adâncime (diving).

Cum poate fi ameliorată durerea?

Specialiștii în rinologie și olfactologie recomandă pasagerilor să egaleze presiunea prin intermediul căscatului sau înghițirii forțate, prin mestecarea gumei, sau suptul unei acadele. Acestea vor contribui la deschiderea trompei lui Eustachio, echilibrând presiunea de ambele părți ale timpanului.

Pentru bebeluși este eficientă sticluța, suzeta sau alăptarea la sân. Se recomandă utilizarea unui decongestionant nazal chiar înainte de îmbarcare, dar și în avion înainte de aterizare.

O altă opțiune este manevra Valsalva – țineți gura închisă, strângeți nările cu mâna, expirați forțat ca și cum ați sufla nasul, până dispare senzația de ureche înfundată.

Ce se întâmplă dacă nu echilibrați presiunea aerului?

Dacă nu deblocați trompa lui Eustachio, pe lângă durerea de urechi, poate apărea o altă problemă – "lichid în ureche" – o condiție în care lichidul se poate infiltra în zona dintre membrane, în încercarea de a depăși vidul. Rareori, aceasta poate duce la dezvoltarea unei găuri în timpan, pierderea auzului sau amețeală.

Cine este mai predispus?

Persoanele cu patologii acute ale urechilor și nasului, inclusiv cele cu răceală sau viroză, vor fi afectate mai mult.

Și copiii sunt mai predispuși către disconfort la nivelul urechii în timpul zborului cu avionul. La ei trompa lui Eustachio este mai scurtă și mai orizontală decât la adulți, ceea ce înseamnă că presiunea aerului este menținută mai greu, iar mucusul și alte resturi sunt drenate mai lent. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: www.time.com

Dar dvs., cum ajutați copilul să treacă mai ușor peste disconfortul apărut în timpul zborului?
5 persoane și-au expus părerea