Fii Sanatos


Folosirea corectă a produselor de protecție solară nu interferează cu sinteza vitaminei D

04/06/19 (2303 vizualizari)

Sinteza de vitamina D nu este inhibată atunci când remediile cu factor de protecție solară sunt folosite corect, susțin cercetătorii în baza unui studiu efectuat în Tenerife.

Mai mult, s-a observat că remediile care au factor de protecție mai înalt față de UVA, stimulează sinteza vitaminei D în corpul uman. Autorii presupun că acest efect este datorat faptului că crește rata de penetrare a razelor UVB, care și stimulează sinteza cutanată a vitaminei D3. 80% din vitamina D este obținută prin expunerea la razele solare.

Studiul a fost publicat în revista British Journal of Dermatology (BJD).

Și alte două studii, publicate recent în aceeași revistă, susțin rezultatele recente.

”Se știe că lumina solară este sursa principală de vitamina D, iar produsele pentru protecție solară previn arsurile solare și cancerul de piele, spune Antony Young, profesor emerit în fotobiologie experimentală la King's College London (KCL), principalul autor al studiului din Tenerife, dar incertitudinea cu privire la efectele acestor produse asupra producției vitaminei D ne punea în impas. Acest studiu a arătat că produsele de protecție solară, chiar și atunci când sunt utilizate optim pentru a preveni arsurile solare, au permis o sinteză excelentă a vitaminei D.”

Vitamina D este esențială pentru integritatea scheletului și a fost asociată cu multe beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, radiația ultravioletă UV (UVR) este responsabilă pentru o incidență crescută a melanomului, carcinomului bazocelular și a carcinomului cu celule scuamoase, în special la persoanele cu piele palidă. Astfel, scopul acestei cercetări a fost de a aprecia influența produselor cu SPF asupra sintezei vitaminei D.

Studiul a fost efectuat de Dr. Young în timpul unei vacanțe însorite de o săptămână în Tenerife. 40 de participanți din Polonia au fost repartizați în mod aleatoriu în două grupuri, fiecare folosind o formulă diferită cu SPF15. Cei din prima grupă au folosit un factor de protecție UVA scăzut, iar cei din a doua – SPF cu UVA înalt.

Toți participanții au fost adulți sănătoși, fără afecțiuni ale pielii sau istoric de suplimente de vitamina D.

Prin intermediul unui dispozitiv purtat pe încheietura mâinii a fost monitorizat comportamentul, expunerea la UVR, arsurile solare și hainele purtate ale fiecărui participant. Au fost prelevate teste de sânge, cu măsurarea nivelului D3, înainte și după vacanță. Astfel, în grupul cu factor de protecție UVA înalt s-a observat o creștere a vitaminei D de 19,0±14,2 nmol/l, în timp ce grupul cu factor de protecție UVA scăzut a prezentat o creștere de 13,0±11,4 nmol/l. Creșterea vitaminei D în ambele grupuri a fost statistic semnificativă (P <0,001).

O analiză sistematică a 75 de studii, efectuată de cercetătorii de la QIMR Berghofer Medical Research Institute, din Australia, și Australian National University, publicate între anii 1970 și 2017, despre legătura dintre vitamina D și protecția solară, au concluzionat că este puțin probabil ca utilizarea cremelor cu SPF 15 să afecteze producția de vitamina D și că protecția UVA nu afectează sinteza acesteia. Totuși, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a vedea corelația dintre aplicarea cremelor cu un SPF mai mare de 30 și sinteza vitaminei D, deoarece aceasta este recomandată pentru o protecție optimă. Fiți cu noi pe facebook: