Fii Sanatos


Microbiocenoza intestinală și fibromialgia - o corelație științific argumentată

23/08/19 (710 vizualizari)

Este demonstrat că sănătatea noastră depinde de starea microbiocenozei intestinale. Mai mult, noile cercetări sugerează că compoziția acesteia este modificată atunci când organismul suferă de anumite boli.

Astfel, o cercetare recentă efectuată de dr. Amir Minerbi, autorul principal al studiului, McGill University Health Center, Canada, a constatat că și pacienții care suferă de fibromialgie au o microbiocenoză intestinală modificată cu diferențe semnificative a 19 tulpini de bacterii intestinale. În comparație cu flora unei persoane sănătoase, în cantități deosebit de reduse au fost identificate speciile Faecalibacterium prausnitzii, Bacteroides uniformis, Prevotella copri și Blautia faecis. În schimb, s-au depistat cantități mai mari de Intestinimonas butyriciproducens, Flavonifractor plautii, Butyricoccus desmolans, Eisenbergiella tayi, Eisenbergiella massiliensis și Parabacteroides merdae. Acest dezechilibru a determinat creșterea nivelului seric al butiratului, scăderea propionatului și acidului izobutiric.

Totodată, s-a constatat o corelație pozitivă între gradul de severitate a bolii, intensitatea și distribuția durerii, oboseală și simptome cognitive, și abundența anumitor tulpini intestinale (Benjamini-Hochberg).

Aceste concluzii constituie prima dovadă de modificare a microbiomului intestinal în cazul durerii non-viscerale și au fost publicate online în iunie, în revista Pain. Ele deschid ușa pentru viitoarele studii ale durerii cronice, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și aplicării în activitatea clinică.

Dr. Robert Bonakdar, președintele American Academy of Pain Management (AAPM), California a declarat că acest studiu este unul dintre cele mai bune în evaluarea relației dintre microbiota intestinală și durere. El spune că era cunoscut de ceva timp că modificările în microbiom pot influența diferite tipuri de durere, inclusiv artrita inflamatorie sau durerea pelviană cronică. Dar, acesta a constatat o asociere semnificativă între dezechilibrul taxonilor și intensitatea dureroasă, precum și disfuncții cognitive obișnuite în fibromialgie. Aceste rezultate pot fi aplicate în practică prin corectarea nutrițională, de exemplu crescând aportul de fructe și legume, pentru a crește nivelul polifenolilor.

Această zonă este deosebit de importantă pentru clinicieni, oferind un instrument de diagnostic și tratament prin corectarea microbiomei intestinale, modificând regimul alimentar sau administrând pre- și probiotice.

Posibilitatea folosirii acestor rezultate de către pacienți va permite ameliorarea simptomelor fibromialgiei și îmbunătățirea calitatății vieții. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/915403#vp_1