Fii Sanatos


Encefalopatia hepatică

20/10/17 (2247 vizualizari)

Encefalopatia hepatică este o afectare reversibilă a creierului de către produşii toxici care nu au fost neutralizaţi de către ficat, ca urmare a afectării funcţiei ficatului. 

În encefalopatia hepatică sunt caracteristice diferite modificări de conştienţă, intelect, comportament, dereglări neuromusculare. Encefalopatia hepatică poate să nu fie manifestă (nu poate fi observată de către pacient şi de persoanele din jur), o poate depista doar medicul cu ajutorul testelor speciale.
Cel mai sever grad al encefalopatiei hepatice este coma (starea de inconştienţă), la baza acesteia este insuficienţa hepatică acută sau cronică.

Ce poate condiţiona apariţia sau accentuarea encefalopatiei? 

 • Abuzul de preparate diuretice, vărsăturile, diareea.
  De ce? Ele sunt însoţite de o pierdere mare de lichide şi de dereglarea compoziţiei electrolitice în sînge.
 • Sîngerarea din varicele esofagiene sau ale stomacului, din ulcerul gastric şi/sau din cel duodenal, din eroziunile mucoasei stomacului şi a esofagului.
  De ce? În timpul sîngerărilor din porţiunile superioare ale tractului gastrointestinal, sîngele ajunge în lumenul intestinal unde este metabolizat şi absorbit. În rezultat se acumulează o cantitate mare de produşi toxici, mai cu seamă amoniac. Compuşii toxici nu sunt inactivaţi în totalitate în ficat şi, astfel, pătrund în creier. În plus, în aceste condiţii, creierul suferă din cauza hipoxiei.
 • Infecţiile respiratorii, ale sistemului urinar etc.
 • Constipaţiile (absorbţia crescută a compuşilor toxici în intestin).
 • Mîncarea bogată în proteine.
  De ce? Proteinele sunt principala sursă de formare a amoniacului în intestin. Amonia¬cul – principalul compus toxic ce acţionează asupra creierului.
 • Alcoolul (deprimare a sistemului nervos central şi acţiune toxică la funcţiile ficatului).
 • Utilizarea medicamentelor ce inhibă activitatea creierului (hipnoticele etc.).

Cum să ne comportăm în condiţiile casnice?

 • Odihniţi-vă, imediat ce simţiţi oboseala.
 • Ritmicitatea scaunului este foarte importantă pentru pacienţii cu ciroză hepatică. Frecvenţa optimă ar fi un scaun de două ori pe zi. Bolnavilor de ciroză hepatică, pentru normalizarea tranzitului intestinal şi a compoziţiei florei intestinale în favoarea celei „benefice”, li se recomandă utilizarea lactulozei. Lactuloza este un preparat din zahăr sintetic neabsorbabil şi nedigerabil, care serveşte ca sursă principală de energie pentru bacteriile intestinale „benefice” (lacto- şi bifidobacteriile). În acest mod bacteriile „malefice” care sintetizează compuşii toxici (în primul rînd, amoniacul) rămîn fără sursă de alimentaţie şi mor. Lactuloza se administrează în acea doză în care determină un scaun semiformat, în medie de două ori pe zi. Doza variază de la 1-3 linguriţe pînă la 1-3 linguri. Preparatul nu are contraindicaţii, poate fi administrat copiilor mici şi femeilor gravide.
 • Pentru îmbunătăţirea digestiei, bolnavilor cu ciroză hepatică li se recomandă preparate enzimatice. Alegerea preparatului optim se face cu ajutorul medicului curant.
 • Reţinerea apei în organism (edeme, ascită) necesită limitarea consumului de sare pînă la 5g pe zi, a lichidelor pînă la 1000-1500 ml per zi

Pentru controlul nivelului stării de conștienţă (stadiul encefalopatiei), indicăm utilizarea unui test simplu – scrisul. Țineţi un zilnic și în fiecare zi scrieţi o frază scurtă. Arătaţi zilnicul rudelor. Imediat ce observaţi modificarea scrisului, administraţi Lactuloza și adresaţi-vă medicului curant.

Recomandările dietetice principale in encefalopatia hepatică

 • Pentru majoritatea pacienţilor cu ciroză hepatică sunt suficiente 80-100 g proteine şi 2500 kcal per zi.
 • La pacienţii cu encefalopatie hepatică cronică, consumul de proteine în alimentaţie se reduce pînă la aproximativ 50 g per zi, preferinţă acordîndu-se proteinelor vegetale.
 • Alcoolul este absolut contraindicat pacienţilor cu ciroză hepatică!

Ciroza hepaticǎ nu este o maladie letalǎ, ea poate fi şi trebuie tratatǎ. Pacienţii cu encefalopatie hepatică în ciroza hepatică trebuie să fie sub control medical permanent.
Comportamentul pacientului în condiţiile casnice determinǎ evoluţia bolii!

Protocol clinic naţional „Encefalopatia hepatică la adult”, Chişinău 2009