Fii Sanatos


Produsele miraculoase ale toamnei

12/10/20 (5050 vizualizari)

Mere, pere, conopidă, dovleac… Ce au în comun?! Proprietăţi fabuloase de regenerare a organismului şi un cumul de vitamine care le fac, pe bună dreptate, alimentele preferate ale toamnei!

Mere - dulci sau acrişoare, sunt excelente atât în stare naturală, cât şi gătite, atâta vreme cât sunt consumate cu tot cu coaja plină de flavonoizi sănătoşi. Conţinând vitamine care întăresc imunitatea, merele sunt recunoscute pentru proprietăţile de prevenire a îmbolnăvirii celulelor. În plus, graţie conţinutului mare de apă şi fibre, sunt excelente în curele de slăbire.

Varza de Bruxelles gătită corect, are un gust divin! Cu o aromă uşor amăruie, face casă bună cu oţetul balsamic. Este o sursă excelentă de fier.

Păstârnac - deşi foarte asemănătoare morcovilor, această legumă este mult mai deschisă la culoare şi are o aromă puternică de nucă. Se foloseşte pentru a da savoare mâncărurilor pe bază de orez şi cartofi, sau se face pireu în supe şi sosuri. Păstârnacul este bogat în potasiu şi reprezintă o sursă excelentă de fibre.

Pere - gustul dulce şi textura zemoasă fac aceste fructe să fie atât de apreciate… Gătite, îşi desfac aroma excepţională. Sunt o sursă excelentă de vitamina C şi fibre, fiind ideale în curele de slăbire.

Conopidă - gustul dulce şi aroma de nucă sunt perfecte pentru garniturile la mâncărurile de iarnă. Este delicioasă gătită la aburi, dar poate fi preparată şi pireu sau supă cremă. Este o sursă foarte bună de vitamina C.

Dovleacul de iarnă are o textură mai fină şi este mai dulce la gust. Coaja foarte groasă permite păstrarea luni bune, în cămară. Combinaţia perfectă? Cu scorţişoară şi ghimbir. Este excelent în plăcinte, prăjituri şi budinci. Dovleacul are un nivel ridicat de acizi graşi Omega 3 şi este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina B şi potasiu.

Strugurii - sunt o sursă bogată de potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu şi seleniu, dar şi de vitaminele A, C, B6 şi acid folic. Aceştia pot fi folosiţi în prevenirea şi tratarea constipaţiei, indigestiei, oboselii, astmului, problemelor la rinichi, bolilor cardiovasculare, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi scad riscul apariţiei cancerului.

Ghimbirul - poate vindeca răceala, tusea, durerile de gât, grețurile, problemele digestive și alergiile. Il poți consuma sub formă de ceai sau amestecat cu miere.

Nucile sunt bogate în polifenoli iar nutriționiștii ne recomandă gustări pe bază de nuci de 4 ori pe săptămână, inclusiv în dieta de slăbire. Aproximativ 90% din fenoli se găsesc în foița subțire și maronie a nucilor care vă poate părea amăruie dar care este foarte bogată în proprietăți nutritive, fenoli, taninuri, flavonoizi. Forma de vitamina E găsită în nuci este oarecum neobisnuită, mai rar găsită în alimente dar extrem de benefică.

Cartofii dulci - plini de beta-caroten și vitamina C, așa că te pot ajuta să ții răcelile și infecțiile la distanță. Sunt o alegere excelentă pentru diabetici. Pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot astfel preveni stări precum rezistența la insulina. De asemenea, te apără de constipație și iți mențin sănătatea aparatului digestiv. Pentru a te bucura de aroma cartofilor dulci, consumă-i calzi. Fiți cu noi pe facebook: