Fii Sanatos


Sezonul gripal – batistă sau șervețel de unică folosință?

28/09/18 (7345 vizualizari)

Batista este un accesoriu util pentru menținerea igienei personale, însă aceasta se poate ușor transforma într-un focar de infecție, dacă este folosită de mai multe ori în urma episoadelor de tuse și strănut.

Sezonul gripal este perioada în care utilizarea unei batiste este comodă, însă nu și cea mai bună formă de ținere a germenilor la distanță. Șervețelele nazale de unică folosință sunt o alternativă mult mai bună de oprire a răspîndirii virusurilor și bacteriilor, potrivit specialiștilor.

Avantajele batistelor și ale șervețelelor nazale

In afară de faptul că nu necesită spălare după utilizare, șervețelele nazale sunt și mai igienice, prevenind răspîndirea agenților patogeni expulzați din organism prin mucozități.
Avantajul principal al batistelor textile este costul scăzut și comoditatea în folosirea și purtarea în haine sau bagaje.

Dezavantajele batistelor și ale șervețelelor nazale

Folosirea șervețelelor nazale este o soluție mai puțin ecologică. Procesul de producție implică exploatări forestiere, folosirea de înălbitori pe bază de clor (nocivi pentru mediul înconjurător și potențiali cauzatori de iritații și reacții alergice în rîndul utilizatorilor).

Cel mai important dezavantaj al batistelor textile este că sunt mai puțin igienice, găzduind mucus posibil infectat cu agenți patogeni periculoși. Atunci cînd refolosiți o batistă (mai ales în perioadele de răceală și gripă), germenii rămași atașați materialului textil ajung din nou la nivelul mîinilor, nasului și al gurii. In plus, aceste microorganisme care circulă între batistă și pielea dumneavoastră, pot ajunge cu usurință și la cei din jur, printr-un simplu gest de strîngere a mîinii.

Cel mai bun accesoriu pentru prevenirea răspîndirii germenilor

Atunci cînd vă ștergeți nasul cu un șervețel sau o batistă, secrețiile nazale pot supraviețui zile în șir pe materialul de care aderă odata ce sunt eliminate din organism. Există peste 200 de virusuri care cauzează răceli, multe dintre ele făcînd parte din familia rinovirusurilor (protejate de o membrană proteică ce le permite să supraviețuiască pe suprafețe dure și pe materiale, umede sau uscate). Prin urmare, simpla atingere a unei batiste sau a unui șervețel va readuce virusurile pe mîini, de unde pot călători cu ușurință către căile respiratorii, unde pot produce infecții. Pînă și germenii care ajung la nivelul ochilor pot călători către nas prin intermediul ductului lacrimal.

Specialiștii vă sfătuiesc să vă spălați imediat cu apă și săpun, indiferent dacă ați utilizat un șervețel de unică folosință sau o batistă. In deplasări, gelul igienizant pentru mîini este o soluție rapidă de eliminare a virusurilor care ar putea ajunge cu usurință pe mîini, de pe diverse obiecte contaminate.

Experții recomandă șervețelele de unică folosință, în defavoarea batistelor 

Batistele își pot găsi și ele o bună utilizare, în perioadele în care nu suferiți de o infecție respiratorie. Le puteți folosi pentru uscarea mîinilor după ce vă spălați cu apă și săpun sau ca barieră protectoare atunci cînd urmează să atingeți obiecte cu grad ridicat de contaminare (mînerul unei uși, bara de sprijin dintr-un autobuz).

Mai puteți folosi batista pentru a vă acoperi gura și nasul atunci cînd observați că o persoană din jur strănută sau tușește fără să își blocheze cumva particulele emise în aer prin secrețiile respiratorii. Cumpărați suficiente batiste, pentru a folosi cîte una curată în fiecare zi. Spălați-le frecvent în apă fierbinte și detergent. Fiți cu noi pe facebook:

sfatulmedicului.ro