Fii Sanatos

Automonitorizarea în diabetul zaharat

AUTOMONITORIZAREA ÎN DIABETUL ZAHARAT

Atunci cînd o persoană are diabet, este foarte important să înveţe să aibă grijă de sine. Informarea, vizita la medic, şi verificarea cu regularitate a valorilor glicemiei reprezintă „secretul succesului” în tratamentul de durată şi evitarea apariţiei complicaţiilor diabetului zaharat. Această verificare a glicemiei se numeşte automonitorizare şi poate fi efectuată cu ajutorul glucometrelor.

Ce este glicemia? Glicemia este cantitatea de glucoză  din sânge.

Care este nivelul normal al glucozei în sînge (glicemia)?

Glicemia se poate exprima în mg/dl sau în mmol/l. Unitatea de măsură în Sistemul Internaţional este milimol/litru (mmol/l), însă este folosită şi exprimarea în miligram/decilitru (mg/dl). Conversia mg/dl la mmol/l se face prin împărţirea la 18. De exemplu, o concentraţie plasmatică a glucozei de 90 mg/dl reprezintă 5 mmol/l.

Tipul testului

Valori normale

Alterarea toleranţei la glucoză

Diabet zaharat

Glicemia à jeun(pe nemîncate)

mmol/l

4,0 – 5,5

5,6– 6,9

> 7

mg/dl

70 – 100

100 – 125 Fiți cu noi pe facebook:

> 126

La 2h după masă = 5,5-8,0mmol/l (100-145 mg%).

Cât de des trebuie testată glicemia?

 • De obicei, numărul de testări zilnice şi orele de efectuare sunt stabilite împreună cu medicul.
 • În mod uzual se recomandă testare pe nemîncate, înainte de mesele principale, la 2 ore după mese şi uneori la culcare.
 • Medicul recomandă efectuarea unui profil glicemic complet o dată pe săptămană, cu determinarea glicemiei şi la ora 3:00, pentru sesizarea hipoglicemiilor nocturne.

De ce este importantă automonitorizarea?

 • Determinarea cu regularitate a valorilor glicemiei ajută la controlul permanent al diabetului, preîntîmpină apariţia complicaţiilor.
 • Permite însuşirea corectă a dietei şi arată cît de mult poate fi influenţată glicemia de unele alimente;
 • Permite efectuarea, în bune condiţii, a activităţii fizice, pe durata şi la intensitatea dorită, prevenind hipoglicemia;
 • Arată influenţa unor medicamente asupra glicemiei;
 • Confirmă nivelul scăzut de zahăr în sînge(hipoglicemia), care se manifestă prin: ameţeli, “vedere în ceaţă”,transpiraţii, tremor, foame exagerată şi permite luarea urgentă a măsurilor corespunzătoare;
 • Permite ajustarea dozelor de insulină in cazul hiperglicemiei (cînd apare sete exagerată, eliminare excesivă de urină, oboseală, somnolenţă);
 • Este extrem de utilă pentru a dovedi că diabetul este bine controlat, dacă aveţi un servici în care, lipsa controlului afectează siguranţa dvs. sau a altor persoane(ex. conducerea auto);
 • Determinarea frecventă a glicemiei permite obţinerea unei „imagini globale” care să permită medicului luarea unei decizii corecte de schimbare a planului de tratament, în cazul în care diabetul dvs. nu este bine controlat. Din acest motiv, cînd vă prezentaţi la vizita medicală programată, este bine să aduceţi şi glucometrul sau să veniţi cu glicemiile notate într-un jurnal.