Fii Sanatos

Boala Crohn la copil

Generalitati

Probabil nu ai auzit niciodată de Boala Crohn sau de bolile inflamatorii intestinale. Defapt nu este vorba doar de o singură boală, ci mai degrabă de un grup de boli, unite sub acelaşi nume. S-ar putea să fi avut dureri de stomac sau de burtă cu mult înainte ca medicii să constate că ceva nu este în regulă. Sau ai slăbit fara nici un motiv. Sau dimpotrivă eşti bolnav de puţin timp pînă la stabilirea acestui diagnostic.

Fii de acord: toate aceste lucruri îţi pot părea obişnuite sau stranii, dar pînă la urmă să ştii că ele sînt adevărate şi tu eşti un copil, care are boală. Vestea cea bună este că se pot face multe pentru a învinge!Există persoane care pot şi care vor să-ţi vină în ajutor. Cel mai important eşti tu. Şi noi facem parte din persoanele, care sînt gata să te ajute. Dar totul depinde de tine. Ajută-ne să te ajutăm.

Acum e momentul să cunoşti cîteva lucruri cu adevărat importante:

 1. Tu nu eşti de vină că te-ai îmbolnăvit de această boală. Nu poartă vină nici părinţii tăi.
 2. Boala pe care o faci nu este o boală contagioasă, adică nu este molipsitoare. BC nu se transmite de la om la om precum gripa.
 3. Cu siguranţă îţi spunem că tu nu eşti singur. Problema ta o au persoanele de orice vîrstă, de la copil mic la adult, dar mai des persoanele tinere cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani. În SUA, spre exemplu, această maladie o fac încă circa 4 milioane de persoane, dintre care 180 de mii sînt copii ca şi tine, cu vîrsta de pînă la 18 ani. Anual în această ţară se înregistrează aproximativ 30.000 cazuri.
 4. BC este o boală „cronică”, adică nu trece definitiv. Dar aceasta nu înseamnă că tu nu vei avea o viaţă lungă şi împlinită.
 5. Cu toate ca BC se consideră boală cronică, nu însemnă că vei fi bolnav în fiecare zi.
 6. BC vine şi pleacă. Uneori te vei simţi foarte rău, dar vor fi perioade cînd te vei simţi atît de bine încît vei uita că eşti bolnav.
 7. Majoritatea persoanelor cu IBD mult mai des se simt bine decît rău.
 8. Copiii cu BC pot fi orice îşi doresc ei să fie, şi pot face orice îşi doresc ei să facă: să meargă la şcoală, la zile de naştere, să-şi viziteze colegii, sa-şi facă o carieră, să se căsătorească, sa aibă copii, să călătorească.
 9. Tu poţi controla BC, iar noi te vom ajuta cum să faci acest lucru.


Ce este Boala Crohn?

După cum am spus BC face parte dintr-un grup de boli, care provoacă inflamaţie în tractul digestiv. Inflamaţia şi este cauza durerilor, disconfortului, febrei, nervozităţii. Asta este şi cauza de ce tu ai diaree, crampe abdominale şi alte semne. Diarea este cel mai comun semn pentru BC, uneori te poate face să mergi la viceu de 20 de ori pe zi. Sînt cazuri, cînd concomitent cu inflamaţia, se formează şi ulcere pe suprafaţa internă a intestinelor, din care cauză pot fi sîngerări şi din nou dureri în abdomen.

Pentru a înţelege mai bine ce se întămplă îţi propunem o mini-lecţie de anatomie ?

Probabil că ştii deja că corpul omenesc este alcătuit din mai multe sisteme. În BC este vorba de sistemul digestiv. Funcţia principală a acestui sistem constă în digerarea hrănii pe care tu o consumi în nutrienţi necesari pentru creştere şi dezvoltare.

Ce cauzează Boala Crohn?

Deci de unde vine această boală şi de ce te-ai îmbolnăvit de ea?
Din păcate, răspunsul exact la această întrebare nu este cunoscut. Cu toate acestea s-a constatat că într-o măsură oarecare cauza ar putea fi ereditară, adică trece de la o generaţie la alta prin intermediul genelor. 20 % din persoane cu BC au rude cu aceiaşi boală.
Dar se pare că şi alte lucruri pot influenţa această boală. Spre exemplu cercetătorii consideră că o altă cauză poate fi defecterea sistemului imunitar. Sistemul imun are un asortiment complex de celule şi proteine ce protejează organismul de microbi şi viruşi. Acest sistem detectează şi omoară microorganisme ce nu aparţin corpului nostru, însă în BC acest lucru nu se petrece, deci sistemul imun nu te apără, ci dimpotrivă înlesneşte calea microorganismelor spre intestin.

Cum Boala Crohn afectează creşterea?

Cînd copiii se îmbolnăvesc de BC, ei au aceleaşi simptome ca adulţii, dar este o mare diferenţă: adulţii sînt deja dezvoltaţi din punct de vedere fizic, şi singurul lucru care li se poate întîmpla este slăbirea sau pierderea în greutate. Dar copiii, în primul rînd, ţin să mănînce mai puţin din cauza durerilor, doi – hrana nu se absoarbe bine şi nutrienţii necesari pentru creştere sînt pierduţi. Mai mult decît atît unele medicamente care scad inflamarea intestinului influenţează creşterea normală a copiilor. Toate acestea înseamnă că poţi fi mai jos de statură, decît colegii tăi, şi rişti să arăţi mult mai mic sau mai tînăr în comparaţie cu colegii. Spre exemplu un copil de 14 ani poate arăta ca unul de 9 ani.

Cu părere de rău BC tinde să afecteze anume copiii ce se află în perioada de creştere şi de dezvoltare rapidă. Fiți cu noi pe facebook:

Simptome

Ce se întămplă în Boala Crohn?

Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului (sistemului) digestiv, dar zona cea mai des afectată este intestinul subţire şi gros. Medicii specifică BC în funcţie de partea afectată, aşa dar dacă este afectat ileonul (parte a intestinului subţire), se va numi ileită, dacă este afectat colonul (intestinul gros) – colită, dar în cazul cind sînt afectate ambele segmente se va numi ileocolită. BC afectează toate straturile peretelui intestinal cauzînd inflamaţie şi ulceraţii, uneori peretele intestinal sîngerează. Din cauza acestor schimbări hrana nu se digeră bine şi nu se absorb din ea toţi nutrienţii necesari.

Dacă eşti diagnosticat cu BC, s-ar putea să prezinţi următoarele simptome:

 • Diaree (uneori cu sînge),
 • Dureri în abdomen (burtă),
 • Pierdere în greutate,
 • Febră.

Uneori vei fi obosit, va fi scăzut apetitul, şi diareea împreună cu durerile de burtă vor fi mai des în timpul mesei din cauza creşterii activităţii intestinale. Dar BC nu este asemănătoare la toţi pacienţii. Simptomele variază foate mult. O persoană poate avea diaree frecventă şi dureri puternice, în schimb altă persoană poate avea diaree ocazional, şi dureri abia observabile. În alte cazuri inflamaţia poate trece (penetra) prin peretele intestinal formînd abcese (colecţii de puroi), la fel, poate forma o conexiune adică o legătură, (care nu ar trebui sa fie) cu un alt organ. Aceasta se numeşte fistulă.

În afară de intestin
Suplimentar la cele numite, poţi avea simptome ce nu ţin de sistemul digestiv. BC are manifestări ce se petrec şi în afara intestinului. Iată cîteva din ele:

 • Artrită: articulaţiile (..) pot fi inflamate şi dureroase. Artrita se întîlneşte la 30% din bolnavii cu BC. Te pot ajuta medicamentele dar deobicei problema se rezolvă atunci cînd se ţine sub control inflamaţia din intestin.
 • Ulceraţii bucale (în gură): deobicei apare şi dispare concomitent cu inflamaţia intestinală.
 • Febra: este un indicator al inflamaţiei intestinale. Cu toate acestea febra poate apărea cu săptămîni sau luni înainte de apariţia simptomelor, şi la fel ca artrita sau ulceraţiile bucale, febra trece după vindecarea inflamaţiei intestinale.
 • Simptome oculare: ochii pot fi inflamaţi – înroşiţi, sensibili la lumină, pot lăcrima.
 • Simptome cutanate (piele): tratamentul aplicat pentru inflamarea intestinului va trata concomitant şi semnele cutanate.

Diagnostic

Cum se testează Boala Crohn?

Sînt situaţii medicale similare cu simptomele BC, deci medical trebuie să concretizeze cauza îmbolnăvirii tale. Cînd te adresezi la medic vei fi întrebat de lucrurile care te deranjează, despre sănătatea familiei tale. După această vei da analize de laborator. Fiți cu noi pe facebook:

 • Analiza sîngelui va vorbi despre prezenţa semnelor de inflamaţie în corpul tău, dacă ai sau nu anemie (va fi scăzută hemoglobina).
 • Apoi vei da analiza maselor fecale, care va arăta sau nu prezenţa sîngerărilor intestinale.
 • Medicul îţi va recomanda să faci şi cîteva investigaţii, printre care endoscopia inferioară (colonoscopia) – o metodă foarte eficientă, care permite vizualizarea colonului în interior, dacă ai sîngerări, ulcere, sau pereţi intestinali inflamaţi. Pentru aceasta este nevoie de colonoscop – un tub îngust, întrodus prin anus. Actual, reprezintă un tip de cameră video ataşată la monitorul TV. Înainte de colonoscopie vei primi o doză mică de sedative şi nu vei simţi discomfort sau durere. În timpul acestei proceduri medicul s-ar putea să-ţi colecteze o bucăţică foarte, foarte mică de ţesut din peretele intestinal. Această procedură se numeşte biopsie. Ea nu este absolut dureroasă, dar aproape întodeauna decisivă pentru diagnostic. Ţesutul colectat se transmite la laborator unde este examinat amănunţit cu ajutorul microscopului.
 • Altă procedură endoscopică la care vei fi supus este endoscopia superioară sau fibrogastroduodenoscopia (FGDS), în acest caz se întroduce un alt tub, prin gură, care se va coborî spre stomac. Medicul are posibilitatea să vadă starea esofagului, stomacului şi duodenului, care uneori, la fel, pot fi afectate.
 • Alt test se numeşte examinare radiografica baritată. Înainte de această procedură ţi se va propune să bei o soluţie specială numită barium care ulterior se vizualizează perfect pe pelicula radiografică. Barium trece prin tot tractul digestiv şi „vopseşte ” pereţii intestinali. Între timp se vor efectua mai multe pelicule radiografice în funcţie de timpul trecut de la administrarea bariului. Astfel, medicul tău, împreună cu tine şi părinţii tăi pot vedea relieful intestinelor tale, foarte necesar pentru aprecierea complicaţiilor şi uneori a evoluţiei bolii.

Tratament

Cum se tratează Boala Crohn?

Deja am vorbit că BC este o boală cronică, adică necesită urmarea unui tratament de lungă durată. Pe lîngă toata lucrurile despre care vom discuta, este foarte important să-ţi păstrezi calmul, să eviţi stresurile de la şcoală şi în colectivul de prieteni, pentru că asta îţi poate agrava starea ta de sănătate. Trebuie să ştii că cel mai bun prieten în tratamentul bolii îţi poate fi regimul tău alimentar. Şi tot el îţi poate fi cel mai mare trădător şi dăunător. Este la fel ca şi în cazul prietenilor, dacă nu ţii alegi corect, ai de pătimit, mai devreme sau mai tîrziu, mai mult sau mai puţin. Este foarte important să ştii ce se permite şi ce nu. De aceea îţi propunem în continuare o listă de alimente-prieteni şi care, cu părere de rău, alimentele ce-ţi sunt interzise. Dar curaj, sunt multe din ce poţi să alegi.

În pofida tutror restricţiilor pe care ţi le-am prezentat, trebuie să-ţi spunem că doar cu respectarea unui regim alimentar corect nu vom reuşi să ezolvăm problema ta de sănătate, şi deci sîntem nevoiţi sa-ţi recomandăm şi preparate medicamentoase. Tipul de medicamente depinde de cît de severă este boala ta, care parte a intestinului este afectată, şi dacă ai sau nu complicaţii. Scopul tratamentului este micşorarea sau controlul inflamaţiei. Sînt folosite mai multe tipuri de medicamente pentru tratamentul BC. Nici unul nu înlătură sau nu vindecă cauza, în schimb medicamentele ţin sub control modificările ce au loc în cadrul acestor boli. Cînd maladia este sub control simptomele dispar. Această perioadă se numeşte remisie. Remisia poate dura luni sau chiar ani.

Sînt două etape majore în tratamentul acestei boli :

 • De a aduce boala activă sub control (inducerea remisie)
 • De a menţine remisia.

Din motivul că BC variază de la o persoană la alta, conduita de tratament se va alege individual, pentru fiecare pacient. Deci, medicul îţi va recomanda medicamente în funcţie de zona intestinală afectată. Deferite medicamente acţionează asupra diferitor porţiuni din intestin. Investigaţiile pe care tu le-ai efectuat au arătat care porţiune din intestin este afectată, şi tratamentul ales de către medic va fi potrivit anume pentru tine. Pe parcurs în funcţie de starea ta se va revedea tratamentul cu ajustarea dozei fiecărui preparat.

Deobicei pentru tratamentul BC se folosesc şase grupe mari de preparate (medicamente). Careva din ele aduc boala sub control; altele menţin controlul (remisia). Uneori unele medicamente se folosesc în ambele cazuri.

Acum îţi propunem să faci cunoştinţă cu cele şase tipuri de preparate folosite pentru tratamentul bolii tale:

Aminosalicilaţi. Aceste medicamente la care se referă defapt şi aspirina sînt cele mai des folosite medicamente in BC. Ele se indică în general persoanelor cu forme uşoare şi moderate de boală, pentru a conttrola inflamaţia. Din această grupă fac parte mesalamina, balsalazida, olsalazina şi sulfasalazina. La noi în ţară cel mai des copiii utilizează Sulfasalazina.

Corticosteroizii: se plasează pe locul doi după frecvenţa utilizării, sînt preparate cu acţiune rapidă, iată de ce se folosesc pe parcursul flare-ups a bolii. Concomitent cu reducerea inflamaţiei corticosteroizii scad activitatea sistemului tău imun. Cele mai utilizate medicamente din această grupă sînt prednisolonul şi metil-prednisolonul. (dar nu confunda aceste preparate cu steroizii anabolici care sînt folosiţi, deseori cu abuz de către atleţi şi body-builders).

Antibioticile: Aceste medicamente permit menţinerea unui balans între toate bacteriile, atît cele ce trebuie să fie în normă în intestinul fiecărei persoane, cît şi cele ce nu ar trebui să fie. Cele mai folosite antibiotice sînt metronidazolul şi ciprofloxacina. Cel mult se folosesc pentru tratamentul cazurilor active dina), azatioprina şi metotrexatul. Mai des se utilizează primele două din cele numite. După cum ne vorbeşte şi denumirea grupei, imunomodulatorii au funcţia de a modula, de a regla activitatea sistemului imun. Imunomodulatorii se folosesc pentru o perioadă mai lungă.

Imunosupresantele: include ciclosporina, care la fel acţionează asupra sistemului imun dar în alt mod decăt imunomodulatoriile. Aceste medicamente se folosesc în forme severe, care nu răspunde la tratament cu corticosteroizi.

Infliximab: este un anticorp ce are funcţia de a reduce inflamaţia. Este efectiv în cazurile cînd alte preparate nu au avut efect sau la pacienţii cu fistule. Infliximabul se administrează intravenos la fiecare opt săptămîini.

Înţelegem că nu este plăcut să primeşti pastilele la timp, mai ales că ai de mers la şcoală, să ieşi cu prietenii, ai multe alte activităţi. În plus uneori este dificil să ţii minte toate medicamentele, dar trebuie să ştii că abandonarea tratamentului îţi va înrăutăţi cu mult starea de sănătate. Ştim că faci parte din persoanele responsabile şi de aceea trebuie să-ţi spunem ceva foarte important. Cu părere de rău, toate aceste medicamente despre care ai aflat mai sus, au şi efecte adverse, adică pe o parte ele acţionează pozitiv – te vindecă, iar pe altă parte – pot dăuna temporar organismului tău. Cîte odată, efectele adverse de la medicamente, te vor face să te simţi mai rău decît boala propriuzisă.
Dar aceasta nu este o regulă şi cu atît mai mult nu este pentru totdeauna.

Noi, împreună cu familia ta sîntem persoanele care te vom ajuta mereu şi care avem încredere în tine şi credem că în primul rînd tu vei fi acela care va avea cel mai mult grijă de sănătatea ta. Şi nu uita că viaţa ta depinde de tine...

SUCCES !!!

Protocol clinic naţional ” Boala Crohn la copil ”, Chişinău 2012