Fii Sanatos


Obezitatea poate duce la infertilitate. Cum? - ne explică Dr.Fuștei Eugenia, medic endocrinolog

24/02/18 (3593 vizualizari)

Obezitatea este o afecțiune medicală de nutriție și metabolism, caracterizată prin creșterea exagerată a greutății corporale (peste 25% față de greutatea normală). În ciuda faptului că se fac numeroase cercetări, obezitatea totuși se comportă ca o adevărată epidemie, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Ea este legată de creșterea riscului de apariție a diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace, cancerului de endometriu, de sân, de colon. Un rol aparte obezitatea îl joacă în tulburările de reproducere, în special la femei, fiind asociată cu anovulația (lipsa ovulației), tulburări menstruale, avort spontan, sarcini complicate, dificultăți în reproducerea asistată.

Infertilitatea este una din cele mai cercetate corelații dintre obezitate și problemele de reproducere.

Infertilitatea este lipsa sarcinii în ciuda raporturilor sexuale regulate și neprotejate după un an la femeile până la 35 de ani și după 6 luni – la cele peste 35 de ani. Ea este una dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemului reproductiv în țările în curs de dezvoltare.

În mai multe studii se constată că, riscul de infertilitate este de trei ori mai mare la femeile obeze, probabilitatea de sarcină fiind redusă cu 5% pe unitate de IMC care depășește 29 kg/m2 .

Femeile obeze au o incidență de patru ori mai mare a disfuncțiilor menstruale și anovulației. Anovulația este rezultatul efectelor hiperinsulinemiei, rezistenței la insulină și hiperandrogenismului asupra steroidogenezei și ovarului. Cu toate acestea, în unele studii, a fost raportată o fecunditate redusă și la femeile supraponderale.

În plus, supraponderea și obezitatea partenerului la fel reprezintă factori de risc pentru întârzierea survenirii sarcinii.

Pierderea în greutate prin alimentație echilibrată și sănătoasă, dar și un plan regulat de exerciții fizice s-a dovedit a ameliora rezultatele reproductive prin îmbunătățirea ovulației, ratei sarcinii și a calității ei. Iar la bărbați, s-a observat creșterea numărului total de spermatozoizi, în special, a celor cu morfologie nomală. Fiți cu noi pe facebook:

Fuștei Eugenia, Laboratorul de endocrinologie, USMF ”N.Testemițanu”