Fii Sanatos


Ce este Rh factor și ce treabă are cu sarcina?

20/10/17 (4321 vizualizari)

Majoritatea oamenilor nu prea înţeleg ce înseamnă factorul Rh (Rhesus), deoarece în viaţa de zi cu zi prezenţa sau absenţa lui nu atrage după sine nici un fel de consecinţe. Însă, atunci când ești însărcinată, combinarea necorespunzătoare a Rhesusului părinţilor poate duce la aşa-numitul Rh conflict.

În anul 1940, Landşteiner şi Viner, în afara sistemului ABO, au mai descoperit în eritrocite un aglutinogen, care a fost numit rezus (Rh), doar din cauza că
pentru prima dată a fost identificat în eritrocitele maimuţei – Macacus Rhesus. Descoperirea acestui aglutinogen a elucidat multe fenomene posttransfuzionale negative, precum şi cauza avorturilor spontane, a icterului hemolitic la nou-născuţii de către femei cu rezus negativ.

Sistemul Rh (Rhesus) este un complex de 6 antigene pereche, produse de gene (Cc, Dd, Ee), este ereditar şi nu este influenţat de sex. Persoanele Rh negativ (Rh -) nu au antigenul D pe hematii, precum persoanele cu Rh pozitiv (Rh+ ). S-a constatat că în dependenţă de aglutinogenul Rh, toţi oamenii se împart în 2 grupe:

  • rezus pozitiv (Rh+) – 85%
  • rezus negativ (Rh-) – 15%.

Lipsa antigenului D de pe hematiile materne şi prezenţa lui pe hematiile fetale poate să declanşeze un conflict imunologic numit izoimunizare. Acest conflict apare numai în cazul incompatibilităţii de Rh (factorul Rh la părinți este diferit). În această situaţie, organismul mamei începe să producă anticorpi (anti-D) împotriva globulelor roşii ale fătului, care distrug hematiile fătului şi astfel apare anemia care în dese cazuri este acută şi poate duce chiar la deces. Din acest moment gravida se poate numi izoimunizată, statut pe care îl va păstra toată viaţa.

Anticorpii Anti-Rh (aglutininele imune) se formează în câteva săptămâni, de aceea prima transfuzie de sânge Rh-pozitiv primitorului va trece fără complicaţii, precum şi prima sarcină la o femeie rezus-negativă cu un făt rezus-pozitiv se va termina cu bine. Rh conflictul apare fie la transfuzia sângelui Rh incompatibil, sau în cazul sarcinii femeii cu Rh negativ, dacă sîngele copilului – este Rh pozitiv.

Cînd în sîngele mamei cu Rh negativ pătrund eritrocitele fătului, ce poartă în sine albuminele sistemului Rh, ele sunt percepute de sistemul imunitar drept corpuri străine. Organismul începe să producă anticorpi pentru distrugerea eritrocitelor copilului. Concomitent în sîngele lui apare o cantitate mare de substanţă, numită bilirubină, care îi poate afecta creierul. Din motiv că eritrocitele fătului sunt distruse neîncetat, ficatul şi splina lui încearcă să accelereze producerea eritrocitelor noi, în acelaşi timp amplificându-se în volum. În cele din urmă, nici ele nu fac faţă suplinirii pierderii de eritrocite. Survine un deficit puternic de oxigen, apare un nou val de dereglări severe. În cele mai grave cazuri aceasta poate aduce la moartea fătului.

Întrucât prezenţa factorului Rh se transmite prin ereditate, pericolul Rh conflictului există doar în cazul când viitoarea mamă este Rh negativă (Rh-), iar tatăl Rh pozitiv (Rh+). În situaţia dată în 75% din cazuri mama şi copilul vor fi Rh incompatibili.

Factorul Rh

tata mama copil probabilitatea conflictului
plus plus 75% plus; 25% minus nu
plus minus 50% plus; 50% minus 50%
minus plus 50% plus; 50% minus nu
minus minus minus nu

 

Însă dacă femeia are factorul Rh negativ, iar bărbatul pozitiv – acesta încă nu este un motiv să refuzaţi crearea unei familii. 

Prima sarcină a unei perechi de acest gen cel mai probabil va decurge normal. Dacă femeia anterior nu s-a întîlnit cu sîngele Rh pozitiv, atunci ea nu are anticorpi, şi prin urmare, nu există nici riscul de Rh conflict cu fătul. La prima sarcină nu se produc atît de mulţi anticorpi (deoarece este „prima întîlnire”). Însă, dacă cantitatea eritrocitelor fătului ce a pătruns în sîngele mamei a fost considerabilă, în organismul femeii rămîn „celulele de memorie”, care la următoarele sarcini vor organiza producerea rapidă de anticorpi contra factorului Rh. 

În cazul unei sarcini incompatibile după factorul Rh, mult depinde şi de faptul cum s-a sfîrşit aceasta. După un avort spontan, sensibilizarea Rh (producerea de anticorpi) apare în 3-4% din cazuri, în urma unui avort medical – în 5-6%, după o sarcină extrauterină – aproximativ la 1% din cazuri, iar după o naştere normală – în 10-15%. Riscul sensibilizării creşte în urma operaţiei cezariene sau, dacă au avut loc exfolieri de placentă. Deci, totul depinde de faptul cîte eritrocite de la făt vor pătrunde în circuitul sanguin al mamei.

Supravegherea și profilaxia

Sarcina unei gravide cu Rh - cu făt Rh+ necesită o supraveghere specială. Încă de la început se determină anticorpii anti-D materni. Pînă în săptămâna 32 de sarcină această analiză se efectuează o dată pe lună, din săptămâna 32 până la 35 – de două ori pe lună, iar mai apoi până la naştere în fiecare săptămînă.

În cazul prezenţei anticorpilor, gravida trebuie atent monitorizată ecografic pentru depistarea precoce a semnelor afectării fetale. Dacă anticorpii sunt absenţi la fiecare determinare se poate administra vaccinul (dozarea anti D sau anti Rh). În Republica Moldova nu se practică vaccinarea preventivă, doar după fiecare naştere în care persistă incompatibilitatea de Rh.

Tratamentul cu imunoglobulina anti-D (vaccinul), a scăzut mult numărul nou-născuţilor afectaţi de Rh. Totuşi, acest tratament nu dă rezultate dacă organismul gravidei a început să producă anticorpi înainte de administrarea lui.

După nivelul anticorpilor din sîngele viitoarei mame medicul poate determina începutul posibil al Rh conflictului şi să-şi facă concluzii privind factorul Rh presupus al copilului.

La prima naştere nu apar probleme, deoarece organismul produce lent şi în cantitate mică anticorpii, dar după naştere mama continuă să producă anticorpi tot restul vieţii, iar la naşterile ulterioare răspunsul anticorpilor se va declanşa precoce şi rapid. Iată de ce este atât de necesară vaccinarea. În plus, imediat după naştere se determină factorul Rh al nou-născutului. Dacă el este pozitiv, atunci nu mai tîrziu de 72 ore după naştere mamei i se injectează ser anti Rh (imunoglobulină anti Rh), care va preveni dezvoltarea Rh conflictului în următoarea sarcină.

Aceeaşi profilaxie cu ser anti Rh trebuie efectuată femeii cu factorul Rh negativ timp de 72 ore în urma unei sarcini extrauterine, avortului, pierderii de sarcină, transfuziei sîngelui Rh pozitiv, transfuziei de masă trombocitară, exfolierii placentei, traumei la gravidă, precum şi în urma amniocentezei şi biopsiei corionului (manipulaţiilor pe membranele fetale).

Tratament

Dacă la femeia gravidă s-au depistat anticorpi şi numărul lor creşte, aceasta denotă începutul Rh conflictului. În aşa caz este necesar tratamentul într-un centru perinatal specializat, unde şi femeia, şi copilul se vor afla sub supraveghere permanentă. Fiți cu noi pe facebook: