Fii Sanatos


Dacă petreci timpul la piscină – ești amenințat de criptosporidioză

25/07/19 (442 vizualizari)

Criptosporidioza este o infecție intestinală determinată de specia de paraziți Cryptosporidium, adesea răspândit în bazinele de apă, piscine, locurile de joacă sau alte zone de agrement în apă. Oamenii se pot îmbolnăvi prin înghițirea accidentală sau consumul de apă contaminată, înotatul în apă contaminată, consumul de alimente nepregătite, contaminate.

Paraziţii intră în corp și călătoresc în intestinul subțire, îngrămădindu-se în pereții intestinali, unde se multiplică provocând simptome precum greață, crampe și diaree. Aceste simptome pot dura săptămâni, ducând la malnutriție și deshidratare gravă.

Criptosporidioza este mai frecventă în lunile iulie și august. Bazinele cu apă netratată, cum ar fi lacurile și râurile, pot constitui un teren propice și pentru alte  bacterii, cum ar fi E. coli, Norovirus și Shigella.

Pentru a preveni acest timp de infecție intestinală, specialiștii recomandă ca laptele nepasteurizat sau produsele de origine animală pregătite insuficient să lipsească din regimul alimentar, fructele și legumele să fie bine spălate, apa – purificată, cei ce înoată să evite înghițirea apei, copiii sau maturii care au diaree să nu se scalde, iar persoanele care sunt în contact cu animalele să-și spele frecvent mâinile, hainele și încălțămintea. Fiți cu noi pe facebook: