Fii Sanatos


Produse alimentare grase, dar sănătoase

20/02/20 (2953 vizualizari)

Un studiu recent a constatat că, consumul de alimente grase precum untul, brânza, cașcavalul și carnea roșie, pot fi benefice pentru sănătate.

Cercetătorii au constatat că un regim alimentar pe bază de grăsimi naturale saturate și săracă în carbohidrați, duce la scăderea eficientă în greutate a bărbaților supraponderali de vârstă mijlocie. Au fost observate și alte beneficii importante precum reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză.

Acesta este cel mai recent studiu care susține afirmația populară că evitarea grăsimilor în favoarea glucidelor prelucrate este dăunătoare sănătății.

Recomandările de până acum privind regimul alimentar susțin că, alimentele cu conținut ridicat de grăsimi saturate, cum sunt smântâna, untul, carnea roșie, ouăle și brânzeturile, trebuie evitate, deoarece folosirea lor în alimentare crește riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și cancer.

Dar, în baza rezultatelor obținute recent, profesorul Sherif Sultan, cardiolog al Universității din Irlanda, insistă la modificarea urgentă a ghidurilor dietetice actuale. El susține că oamenii nu ar trebui să se limiteze doar la diete bazate pe carbohidrați, recomandate pe larg în ultimul deceniu. Regimul nostru alimentar trebuie să se bazeze, în mare parte, pe alimente bogate în grăsimi de calitate înaltă. Acest lucru va preveni epidemia în permanentă creștere a diabetului zaharat de tip 2 și problemelor cardiace, legate de suprapondere. Dietele cu conținut ridicat de carbohidrați și zaharuri rafinate, au un rol decisiv în decesele cardiovasculare.

Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, recomandă grăsimi naturale, neprocesate, din produse cum sunt untul, smântâna, brânzeturile și uleiul de cocos. În această listă nu au fost incluse grăsimile procesate, cum sunt margarina, uleiurile rafinate și grăsimile-trans, utilizate în produsele alimentare prelucrate. Fiți cu noi pe facebook: