18/01/19 (3765 vizualizari)
Un studiu recent, publicat în JAMA Cardiology, sugerează că atacul de cord – o patologie care amenință viața, are o probabilitate mai mare să apară în zilele reci, cu mult vânt și cu puțină lumină solară.
Profesorul David Erlinge, de la Universitatea Lund, a afirmat că temperaturile joase duc la spasmul vaselor sanguine, limitând furnizarea de oxigen spre inimă. Totodată, el susține că răceala și gripa, cele mai frecvente afecțiuni de sezon, cresc și mai mult acest risc, în special la persoanele vulnerabile.
Astfel, în baza registrelor naționale suedeze, cercetătorii au analizat legătura dintre temperatură și infarct pentru o perioadă de 16 ani. Studiul a inclus datele a 274.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50-89 de ani. S-a observat că, zilele cu temperatură și presiune atmosferică scăzută, viteză mare a vântului și perioade mai scurte de soare, au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord. Iar, după ajustarea pentru nivelul de poluanți atmosferici, cea mai puternică asociere a fost pentru temperatura aerului mai mică de 0°C. Rezultatele sugerează că, atunci când temperaturile au crescut de la 0°C la + 3°C sau + 4°C, rata atacului de cord a scăzut.
O altă concluzie este că legătura dintre atacul de cord și temperatură a fost mai pronunțată pentru infarctul STEMI (ST-Elevation Myocardial Infarction). Acesta este considerat cel mai fatal tip de atac de cord și apare atunci când o parte din mușchiul cardiac moare din cauza blocării aprovizionării cu sânge.
În ceea ce privește infecțiile tractului respirator, gripa, aceștia sunt factori de risc cunoscuți pentru atacul de cord. Un studiu publicat în anul 2018 relevă o creștere de 6 ori a riscului de atac de cord la o săptămână după tratarea unei infecții a plămânilor sau gâtului.
Pe de altă parte, vremea rece contribuie la scăderea activității fizice și la creșterea poftelor pentru alimente grase, dereglând activitatea normală a inimii.
Prof. Erlinge spune că acest studiu nu este doar cel mai mare de acest gen, ci și singurul care investighează un spectru mai larg de variabile meteorologice în raport cu datele clinice, iar rezultatele trebuie luate trebuie să pună în gardă nu doar medicii, dar și persoanele din grupul de risc. Fiți cu noi pe facebook:
Sursa: https://www.dailymail.co.uk