Fii Sanatos


Vitamina D – remediu banal, dar eficient în lupta cu SARS-CoV-2

14/01/21 (2100 vizualizari)

Atât timp cât tratamentul și vaccinarea pentru noul coronavirus întârzie de-a binelea, oamenii de știință sunt în căutarea alternativelor pentru combaterea acestuia.

Numeroase studii sugerează asocierea deficitului de vitamina D cu un risc înalt de infecții ale tractului respirator și mortalitatea provocată de COVID-19. Această relație este explicată prin faptul că vitamina D este implicată în multiple verigi ale răspunsului imun, în special la nivelul receptorilor care ne protejează față de infecțiile respiratorii.

Astfel, cercetătorii din SUA, New Jersey, au efectuat un studiu retrospectiv scopul căruia a fost de a evalua raportul dintre nivelul vitaminei D în sânge și riscul de dezvoltare a SARS-CoV-2. Conform criteriilor de includere, în studiu au fost înrolați 191 779 pacienți SARS-CoV-2 pozitiv, cu vârsta medie de 54 ani.

În rezultatul analizei efectuate, s-a observat o corelație puternică și inversă între nivelul 25 (OH) vitamina D și pozitivitatea SARS-CoV-2 în populația generală. Persoanele cu valori scăzute de vitamina D, sub 20 ng/ml (limita de jos a normei – 20ng/ml), au avut o pozitivitate mai înaltă, de 54%, pentru SARS-CoV-2, comparativ cu persoanele nivelul cărora a fost de 30-34ng/ml. Iar riscul pentru SARS-CoV-2 scade paralel cu creșterea nivelului vitaminei D până la 55 ng/ml. Mai mult, studiile anterioare susțin că fiecare creștere serică a vitaminei D cu 4 ng/ml, scade riscul de infecții respiratorii cu 7%.

Deci, în baza rezultaelor obținute, oamenii de știință recomandă administrarea suplimentelor de vitamina D, ceea ce ar putea reduce semnificativ riscul infecțiilor respiratorii acute, în special la persoanele cu deficit de vitamina D. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa

Sursa foto