20/10/17 (7562 vizualizari)
În timpul sezonului estival cea mai folositoare și plăcută odihnă este la râu, bazin acvatic, unde vă puteţi scălda şi plimba cu barca. Astfel vă întăriţi organismul, vă dezvoltaţi îndemânarea şi rezistenţa.
Dar, ca să fiți în siguranță, va trebui să respectați câteva reguli de comportament pe apă:
Chiar și în apa cu temperatura de 20⁰C, peste ceva timp, se poate înregistra o scădere apreciabilă a temperaturii corpului. Doar la o temperatura a apei de 23-25⁰C este posibil menținerea temperaturii normale a corpului pentru o perioadă mai lungă de timp. Cei mai mulți care mor într-un naufragiu, mor din cauza temperaturii reduse a corpului. Cu cât apa este mai rece, cu atât mai rapid se reduce căldura corpului.
Dacă ați căzut în apa rece:
O plimbare cu barca la fel cere respectarea anumitor reguli. Ca să savurați din plin, trebuie să fiți într-o stare de sănătate bună. Trebuie să fiți asigurat cu inventarul necesar (furci pentru vâsle, odgon pentru acostare, căuş, mijloace de salvare, colace etc.).
Este interzis:
Atenție! Nu vă deplasaţi de la mijlocul plutitor, care s-a răsturnat, ţineţi-vă bine de el şi chemaţi ajutorul!
În cazul pericolului de înec nu trebuie să panicaţi. Păstraţi calmul, respiraţi adânc, odihniţi-vă puţin, apoi înotaţi spre mal. În cazul necesităţii chemaţi în ajutor. Persoanele, care acordă ajutor sinistratului trebuie să ţină cont să nu cadă însuşi în primejdie. Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău nu întraţi în apă pentru salvarea sinistratului. În acest caz, aruncaţi sinistratului colacul de salvare, o saltea cu aer, anvelopă din cauciuc, o funie, o scândură, o creangă, etc.
Persoanele care înoată bine, se vor apropia de sinistrat, se vor scufunda şi apucându-l din spate de braţe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafaţa apei şi înotând se vor deplasa spre mal. Dacă persoana sinistrată este scoasă din apă la începutul înecului, acordarea primului ajutor este simplu. Deseori este suficient să calmăm, să scoatem hainele umede, să masăm corpul, să oferim ceai fierbinte pentru a scoate sinistratul din stres.
Dacă sinistratul este scos din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită şi alte semne de moarte clinică este necesar urgent de reacţionat în modul următor:
Dacă este vorba de victima unui înec, ce are stomacul plin cu apă înghiţită, aşezaţi victima pe burtă cu capul într-o parte. Pentru a goli stomacul de apă, plasaţi ambele mâini sub abdomenul victimei şi ridicaţi-o de la sol. După ce apa a fost evacuată sau dacă timp de 10 secunde nu s-a eliminat nicio cantitate de apă, întoarceţi victima cu faţa în sus, aşezând-o pe spate. Rezumaţi-vă la respiraţia gură-la-gură, până ce victima respiră bine singură ori până la sosirea echipei medicale. Fiți cu noi pe facebook:
Vezi și: Primul ajutor în caz de înec - Medical TV
Autor: Victor Zepca, dr.şt.med., conferențiar universitar, şef Laborator sănătatea copiilor şi adolescenţilor