09/05/19 (6340 vizualizari)
Ne confruntăm în prezent cu numeroase boli cronice datorate îmbătrânirii, problemelor de mediu şi stilul de viaţă hedonist. O metodă pentru a aborda mai eficient aceste provocări este integrarea diferitor tehnici tradiţionale de vindecare, inclusiv Yoga.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adăugat recent o nouă dimensiune la înţelegerea modernă a sănătăţii – dimensiunea spirituală. Un nou semn că două lumi până nu demult aparent incompatibile găsesc puncte de congruenţă.
Medicina modernă are ca scop final o stare fizică şi mentală optimă. Yoga urmăreşte, de asemenea, atingerea bunăstării mentale şi fizice, deşi metodologia diferă. În timp ce medicina modernă are multe de oferit omenirii în tratamentul şi managementul unor boli acute, accidente şi boli transmisibile, Yoga are numeroase avantaje în ceea ce priveşte posibilităţile de prevenire şi de reabilitare, aducând în plus multe metode de gestionare şi combatere a bolilor. În timp ce ştiinţa modernă cercetează exteriorul pentru a găsi cauza bolii, învăţătura Yoga recomandă o înţelegere a aspectelor profunde, interioare.
Profesorul universitar Dr. S. V. Rao, medic şi eminent om de ştiinţă Yoga, spune: "Yoga este o ştiinţă, deoarece este verificabilă. Yoga ca ştiinţă de a trăi este, de asemenea, o artă. Yoga, prin urmare, poate fi definită ca ştiinţa şi arta de a trăi optim".
Stilul de viaţă yoga, care include Yama şi Niyama poate ajuta la prevenirea unor boli actuale precum hepatita B, SIDA. Curăţenia care este predată prin intermediul Saucha poate preveni şi limita răspândirea bolilor contagioase şi infecţioase. Pacea mentală şi atitudinile Yoga, cum ar fi Pratipaksha Bhavanam (transformarea gândurilor negative în gânduri pozitive ), Samatvam (calmarea minţii) şi Vairagya (detaşarea dezinteresată) pot ajuta la prevenirea multor boli psihosomatice care fac ravagii în lumea modernă. Pentru a cita un eminent neurochirurg Dr. B. Ramamurthi,"Renaşterea ştiinţei Yoga este un semn bun pentru omenire. Toate progresele tehnologice din mileniul trei nu vor aduce omenirii fericirea, deoarece omul are o severă tendinţă spre agresivitate şi este posibilă autodistrugerea din cauza acestei agresivităţi. Singura cale de ieşire din această stare este ştiinţa minţii şi a corpului, Yoga, care transcende toate religiile şi cultele".
Yoga are multe de oferit în ceea ce priveşte tulburările psihosomatice şi tulburările legate de stres, cum ar fi diabetul zaharat, astm bronşic, epilepsie, hipertensiune arterială, dureri de spate şi alte tulburări funcţionale. Poate ajuta la reducerea şi, în unele cazuri, eliminarea dozei de medicamente şi starea de dependenţă la pacienţii care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, epilepsie, anxietate, astm bronşic, constipaţie, dispepsie, insomnie, artrită, sinuzită şi afecţiuni dermatologice.
Pentru a-l cita pe Dr. Steven F. Brena, “ Yoga este probabil cel mai eficient mod de a face faţă dizabilităţilor psihosomatice. ”
Pranayama (tehnicile de respiraţie) şi Pratyahara (retragerea simţurilor) sunt modalităţi extrem de eficiente pentru a distrage atenţia de la mediul exterior, a creşte potenţialul de energie şi a mări gradul de control asupra stării interioare. Practica Yoga conduce la conştientizarea şi mai buna înţelegere a propriei persoane, la ajustarea emoţiilor, expansiunea intelectului, permiţându-ne nu doar să funcţionăm mai bine în orice situaţie, ci să trăim ca fiinţe spirituale cu valori universale.
Pentru rezultate pozitive, terapeuţii Yoga trebuie să lucreze neapărat în tandem cu medicii atunci când îşi propun să contribuie la vindecarea pacienţilor care au un tratament alopat. Oprirea bruscă a administrării medicamentelor poate avea efecte catastrofale.
Practicile de fizioterapie au multe în comun cu cele Yoga. În cazul persoanelor cu deficienţe în învăţare practicile Yoga pot ajuta la îmbunătăţirea IQ-ului, precum şi la o mai bună raportare la sine şi la ceilalţi.
Problemele musculare şi scheletice pot fi tratate prin asocierea de tehnici care ajută la îmbunătăţirea funcţiilor precum şi la dezvoltarea gamei de abilităţi de mişcare, forţă şi rezistenţă. Echilibrul şi dexteritatea pot fi, de asemenea, îmbunătăţite prin terapie combinată cu Yoga.
Pe cei care se află în stadiul de recuperare ca urmare a unor accidente şi traume fizice practica Yoga îi poate ajuta să-și revină mai rapid. Yoga are multe de oferit pentru cei care suferă din cauza abuzului de droguri, ajutându-i să dobândească auto-control şi să înţeleagă viaţa din altă perspectivă.
Majoritatea medicilor înţeleg că este important să te relaxezi pentru a te face bine. Problema este că, deşi doctorul îi recomandă pacientului să se relaxeze, nu îi spune şi cum să facă asta. Practicile din Hatha şi Jnana Yoga ajută la relaxarea corpului, a minţii şi a emoţiilor. Relaxarea este un element cheie în orice terapie Yoga. S-a constatat că Shavasana ajută pacienţii cu hipertensiune, iar practicile precum Savitri Pranayama, Chandra Pranayama, Kaya Kriya, Yoga Nidra, Anuloma, Viloma Prakriyas şi Marmanasthanam Kriya sunt de un real ajutor pentru o relaxare completă.
Medicina modernă încearcă să întârzie procesul de îmbătrânire şi să îi ajute pe oameni să arate mai bine oferindu-le metode chirurgicale care nu sunt decât o mascare exterioară a îmbătrânirii inerente.
Un regim alimentar sănătos şi asanele (posturile corporale) sunt cele mai de bază aspecte prin care Yoga poate aduce o contribuţie. Un alt aspect este prevenirea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.
În domeniul psihoterapiei şi pishoanalizei se observă o reiterare şi reinterpretare a conceptelor antice din Yoga. Teoria bazată pe Klesha (cauzele care provoacă suferinţa) este un model excelent de psihoterapie, combinată cu terapiile emoţionale bazate pe Swadyaya (proces de introspecţie, observare şi analiză a propriei persoane), Pranayama (tehnici de respiraţie), Pratyahara(practica retragerii simţurilor ), Dharana (concentrare), Dhyana (meditaţie) şi Bhajan (cântece devoţionale). Fiți cu noi pe facebook:
Dezvoltarea unor atitudini psihologice benefice, pentru a stabiliza şi a aduce claritate minţii se realizează prin Vairagya (capacitatea de discernământ), Chitta Prasadanam (liniştirea minţii) precum şi prin sfaturile lui Patanjali: mintea se curăţă prin cultivarea sentimentelor de prietenie faţă de cei care sunt fericiţi, compasiune pentru cei care suferă, bunăvoinţa faţă de cei care sunt virtuoşi şi indiferenţă sau de neutralitate faţă de cei pe care îi percepem ca răi.
Yoga şi medicina modernă nu se exclud una pe cealaltă, ci sunt sisteme complementare. Colaborarea lor va avea un impact semnificativ asupra sistemului nostru de îngrijire a sănătăţii, îmbinarea lor având potenţialul de a ne arăta calea pentru a trăi o stare de sănătate globală.
Autor: Avisek Majumdar, profesor de Satyananda Yoga ( una din cele mai autentice tradiţii de Yoga din India).
Sursa: http://www.descopera.ro/