Fii Sanatos


Ce crezi despre produsele fără gluten (gluten-free)?

20/10/17 (3451 vizualizari)

Un regim alimentar fără gluten nu se recomandă a fi urmat, cu excepția cazului în care sunteți alergic, aveți intoleranță la gluten sau boala celiacă – o patologie autoimună rară.

De fapt, nutriționiștii susțin că nu e nimic bun în evitarea glutenului. Nu se știe de unde sunt originile acestei tendințe, dar ea nu este chiar atât de benefică după cum se crede. Înainte de a adopta un regim alimentar gluten-free, trebuie să vă testați pentru hipersensibilitate la gluten și numai în cazul unui diagnostic pozitiv, să-l excludeți din alimentație. Aceasta nu trebuie să fie un stil de viață, ci o decizie medicală.

Această tendință a ajuns și în comerț. Toate supermarket-urile și multe brand-uri promovează noul trend ”gluten-free” – produse fără gluten. Unele companii chiar ridică și prețurile la aceste produse, cum sunt ketchup-ul, supele și sosurile-curry, chiar dacă versiunile lor obișnuite oricum nu conțin gluten.

Care este marele dezavantaj ale produselor fără gluten? – prezența unei cantități mai mari de grăsimi decât în produsele obișnuite. Astfel pâinea albă gluten-free conține diferite cantități de grăsimi: de 4 sau chiar de 7 ori mai mult (12,7g de grăsimi per 100g) decât pâinea albă obișnuită. Iar cercetările efectuate de revista The Grocer au constatat creșteri similare ale nivelului de grăsimi și  în mâncarea deja preparată gluten-free. Fiți cu noi pe facebook:

Decizia vă aparține!