Fii Sanatos


Suntem oare pregătiți pentru contraceptive masculine?!

13/06/18 (2212 vizualizari)

Ultimii ani sunt marcați de numeroase studii clinice referitor la contracepția masculină sub formă de pastile, gel sau injecții.

Timp de câteva decenii, au existat doar două metode de contracepție masculină: prezervativul (cu o rată de eșec de aproape 20%) și vasectomia – o intervenție chirurgicală minoră, în mare măsură ireversibilă.

Deci, având la dispoziție mai multe opțiuni de contracepție, cea mai mare responsabilitate pentru prevenirea sarcinii o poartă femeile.

Apariția contraceptivelor feminine în anii 60 a declanșat o revoluție sexuală și socială. Datorită accesibilității acestora, în acea perioadă, cu 20% a crescut rata înscrierii la colegii și universități și a crescut salariul mediu al femeilor. Însă, cu toate că 62% din toate femeile de vârstă reproductivă utilizează o oarecare metodă contraceptivă, problema sarcinilor neplanificate nu a fost soluționată. Iar, în caz de eșec, femeile suportă nu doar consecințe fizice, dar și sociale.

Dar, lucrurile se pot schimba!

Studiile anterioare sugerează că cel puțin 50% dintre bărbați ar dori să utilizeze contraceptive masculine.

Un studiu condus de oamenii de știință ai Biomedical Research Institute, Universitatea din Washington, relevă rezultatele testării a unui nou medicament, care inhibă producția spermei, numit undecanoat de dimethandrolon sau DMAU. Administrarea zilnică a acestui contraceptiv este eficientă și sigură. Iar, voluntarii care au participat la studiu susțin că durerea provocată de injecție este minimă și demnă de suportat.

O altă metodă contraceptivă cercetată a fost administrarea testosteronului sub formă de picături. Voluntarii nu au avut efecte secundare grave. Însă, opt bărbați au observat scăderea libidoului, iar la cinci bărbați a apărut acnee. Cercetătorii intenționează să testeze efectele contraceptivelor asupra altor 100 de bărbați înainte de a trece la studiu pe cupluri.

Între timp, National Institutes of Health (NIH) intenționează să lanseze unul dintre cele mai mari studii referitor la contraceptivele masculine sub formă de gel. Cercetătorii susțin că gelul, care se absoarbe prin piele, acționează mai lent și rămâne mai mult timp în sânge, decât pastilele. Acest studiu va implica peste 400 de cupluri din 6 țări. Bărbații vor aplica gelul pe brațe și umeri o dată pe zi.

Gelul este un medicament combinat, și conține un progestin sintetic numit nestoron, care blochează producerea testosteronului, și testosteron sintetic, care va contracara dezechilibrele hormonale ulterioare. Când numărul de spermatozoizi la bărbați va ajunge la un nivel suficient de scăzut, cuplurile vor putea să se bazeze exclusiv pe gel ca metodă contraceptivă.

Și cercetătorii din India, au avut succes în testarea unui produs care blochează sperma, numit RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance). Procedura are o eficiență de suprimare a spermatozoizilor de 98% și până în prezent a fost testată pe 500 de bărbați, prevenind sarcinile nedorite a partenerelor pe parcursul a 10 ani.

Mai sunt necesare studii mari, costisitoare, cu implicarea a mii de cupluri, însă cercetătorii rămân optimiști față de ideea de a aduce pe piață o metodă de contacepție masculină în decurs de zece ani.

Societatea se îndreaptă spre egalitatea de gen, iar responsabili pentru prevenirea sarcinilor nedorite sunt atât bărbații, cât și femeile. Fiți cu noi pe facebook: